Hlavní obsah stránky

TÉMA: Knihovny za času koronaviru: Časopis Malý tvořivec spolehlivě zažene nudu

ALENA VOLKOVÁ BALVÍNOVÁ  balbal@seznam.cz 

LINDA JANSOVÁ  Linda.Jansova@nkp.cz

Děti bývají většinou hlavičky zvídavé a hloubavé, rády něco tvoří, luští a skládají. Ale co teď, v době koronavirové, kdy už je po dlouhé době doma nenapadá nic, do čeho by se ještě mohly pustit? Jak a čím je zabavit, jak a k čemu je přitáhnout, aby nezlobily? To je otázka, kterou si nyní klade řada rodičů. Ti jsou proto vděční za cílenou nabídku smysluplných činností pro své potomky. Právě v tomto směru mají knihovny, i když mají zavřeno, stále co nabídnout. Na pomoc přichází i online časopis Malý tvořivec, který vydává Klub tvořivých knihovníků SKIP.

Malý tvořivec vychází ve formátu PDF minimálně dvakrát ročně. Je společným dárkem tvořivých knihovnic všem dětem, které chodí do knihovny. Jednotlivá čísla se tematicky vztahují k ročním obdobím. Obsahem jsou autorské listy různých kvízů, omalovánek, vystřihovánek, oblékaček, skládaček nebo například labyrintů. Cílem časopisu je – jak ostatně napovídá i sám název – podpořit tvořivost především u předškoláků nebo dětí z nižších školních tříd, které chodí do knihovny. Jednotlivá čísla časopisu jsou ke stažení z webu SKIP (https://www.skipcr.cz/odborne-organy/klub-tvorivych-knihovniku/maly-tvorivec).1 Třeba loňské jarní číslo vzhledem k blížícím se Velikonocům obsahovalo různé kvízy s velikonoční tematikou.

Za běžné situace si mohou pracovníci libovolné knihovny zveřejněná čísla Malého tvořivce stáhnout, vytisknout a dětem v knihovně při různých příležitostech věnovat jako dárek. V době, kdy mají knihovny kvůli koronavirové epidemii zavřeno, mohou časopis doporučovat na sociálních sítích, na svých webech nebo například v elektronických newsletterech (zpravodajích). Rodičům tak poskytnou žádanou inspiraci, jak děti zabavit. Tiskárnu má dnes doma většina lidí (nebo ji mají alespoň jejich známí či sousedé). Pak již využití Malého tvořivce nic nebrání!

Přinášíme i několik dalších tipů, jak v knihovnách můžete s Malým tvořivcem pracovat. Můžete ho například doporučit učitelům a učitelkám mateřských školek, dětských skupin a nižších ročníků základních škol, s nimiž spolupracujete (ať v rámci projektu SKIP Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, nebo jakkoli jinak).

Využití časopisu máme prakticky vyzkoušeno i v několika mateřských školách, které poskytly cennou zpětnou vazbu. Pomohly s testováním úkolů, s vyhodnocením srozumitelnosti úkolů, se zjišťováním, zda je u některých úkolů potřebná pomoc rodičů nebo které úkoly či kvízy jsou časově náročnější. Rychlejší a samostatnější práci dětí lze pochopitelně předpokládat u žáků prvních, druhých či vyšších tříd.

Možností, jak Malého tvořivce využít, je vskutku hodně. Lze kupříkladu využít zdravou soutěživost dětí a připravit pro ně soutěžní klání. U zmíněného velikonočního čísla bylo možné z jednotlivých zaslaných vyřešených úkolů uspořádat společnou online výstavu. Výtvory mohou být jak prostorové, tak dvourozměrné (vymalované omalovánky). Samozřejmým předpokladem je součinnost rodičů – ti práce svých dětí vyfotí a fotografie zašlou e-mailem do své knihovny nebo je přidají na její facebookové stránky. A ruku na srdce, je snad nějaké dítě, které by nechtělo mít svůj výtvor na výstavě?

 

Využití Malého tvořivce v době koronavirové bude určitě jiné než za normálních okolností. V knihovnách se kreativitě většinou daří více než dobře, takže nepochybujeme o tom, že se obje­ví i různé další inovativní způsoby práce s časopisem. Budeme velice rádi za zpětnou vazbu. Díky ní bude Klub tvořivých knihovníků SKIP moci časopis dále rozvíjet tak, aby jeho obsah byl co nejlépe použitelný v knihovnické praxi, především v dětských odděleních veřejných knihoven.

1 O časopise a jeho vzniku se můžete více dozvědět v Bulletinu SKIP (2019, roč. 28, č. 1, https://bulletinskip.skipcr.cz/node/555); o vzniku prvních čísel pak v článku o Klubu tvořivých knihovníků SKIP v časopise Čtenář (2019, roč. 71, č. 2, https://www.svkkl.cz/en/ctenar/clanek/2784).