Hlavní obsah stránky

ŠKOLNÍ KNIHOVNY: Školní knihovna Ágéčka v Kroměříži se představuje

JANA DVOŘÁKOVÁ dvorakova.j@agkm.cz

Ráda bych vám představila naši Školní knihovnu Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži (AG) neboli Ágéčka. Když v roce 1991 znovuobnovilo svou činnost, snažilo se vedení školy i o znovuobnovení profesorské a žákovské knihovny. Knihovna se začala budovat asi od roku 1994. 

Budování knihovny

O budování fondu a knihovny jako informačního centra se zasloužila knihovnice Yveta Gajová, která již v roce 1998 usilovala o zakoupení automatizovaného knihovního systému Clavius. Zpočátku se fond vytvářel díky dárcům, ale samozřejmě i vedení školy uvolnilo finance na nákup knih a podniklo další nezbytné kroky, například vyčlenilo třetí největší místnost (po aule a tělocvičně) k vytvoření knihovny. V roce 2002 byla zaregistrována školní knihovna na Ministerstvu kultury jako veřejná knihovna, nabízející informační služby nejen studentům a zaměstnancům, ale i široké veřejnosti.

Pokud knihovna „žije“, tak se dále rozvíjí. A reaguje na potřeby svých uživatelů a celkově společnosti. Naše knihovna se snaží zapojit do života školy a podpořit rozvoj studentů, vzdělávání pedagogů a zároveň vytvořit příjemné místo k relaxaci. V knihovně byly mohutné dřevěné regály, které dýchaly historií této budovy AG, a přemýšlelo se o jejich restaurování. Neviděla jsem to však jako cestu knihovny, která má být co nejvíce přístupná či příjemná pro mladé lidi a děti. A představte si, v současné době se mi jako knihovnici AG splnil sen – můžu pracovat v úplně nově vybavené knihovně.

Díky podpoře ředitele AG a zřizovatele Arcibiskupství olomouckého máme novou knihovnu se dvěma sklady, včetně veškerého interiérového vybavení. Návrh zpracoval architekt Petr Shromáždil. Knihovna se navíc rozšířila o multifunkční místnost, která se hojně využívá studenty, když se chtějí učit, číst si, nebo naopak když se chtějí bavit či něco hrát; slouží ale i k různým konzultacím, doučování. Využívá se v projektu Doprovázení – k výchovně vzdělávacím programům pro děti a mládež.

Díky dotaci Ministerstva kultury jsme loni vybavili knihovnu šesti novými osobními počítači a audiovizuální technikou. Fond dětské literatury jsme začali budovat teprve nedávno, zejména díky podpoře projektu Česká knihovna.

Uživatelé a činnost

Ale co by to bylo za knihovnu, kdyby měla pěkné vybavení, ale neměla uživatele! AG vzdělává a připravuje do života cca 500 studentů. Studenti a další zaregistrovaní uživatelé knihovnu využívají při výběru četby, při práci na osobních počítačích či úkolech, ke studiu a k relaxaci.

V knihovně je školské zařízení pro zájmové vzdělávání, tzv. Školní klub při AG, jedná se tedy o mimoškolní aktivity, určené zejména dětem a mládeži cca od čtvrté do deváté třídy. Služeb knihovny také využívají děti a učitelé Církevní základní školy v Kroměříži, která sídlí ve stejné budově jako knihovna. Děti zde jednorázově či na pokračování plní různé úkoly, skládají a řeší různé kvízy, které pro ně připravujeme. Dále nás navštěvují děti v rámci výchovně vzdělávacích programů, které jsou většinou zacíleny k podpoře čtenářství a rozvoji dalších klíčových kompetencí.

V loňském školním roce to byly infomační lekce typu seznámení s knihovnou, vyhledávání v katalogu, vyhledávání doporučené literatury apod. Pro malé čtenáře jsem připravila lekce, po kterých půjčuji knihu a podporuji paní učitelky, aby s knihou mohly dále pracovat a rozvíjet dané téma. Využila jsem tituly jako Třídilka, Proč má Eda spoustu času a dospělí ne, Myšák Lindbergh, Děti prérie.

Pro druhý stupeň základní školy a naše studenty do 15 let v knihovně proběhly dílny čtení na téma Báje a pověsti, Komiksy, Knihy ze Čtení pomáhá; dále jsem realizovala výchovně vzdělávací programy Holocaust v literatuře, Pohádky v literatuře a filmu, Pavel Čech a jeho knihy.

Momentálně nám studenti ve výtvarné výchově tvoří návrhy na naše dva biblioboxy. Jsou to návrhy vskutku originální a nebude jednoduché vybrat. Plánujeme, že studenty či zaměstnance zapojíme do losování. Osobně mám radost z iniciativy učitelů českého jazyka, zde se snažíme o rozvoj čtenářství i prostřednictvím společných programů. Myslím si, že má knihovna škole co nabídnout.

Některé akce nabízíme široké veřejnosti. Loni jsme se zapojili do Noci literatury, proběhly zde tři zajímavé přednášky. Posluchačů bylo sice poskrovnu, ale to nic neubralo na jejich kvalitě. Více se můžete podívat i na naše stránky Aktivity ve školní knihovně (agkm.cz).

Naším specifikem je poměrně rozsáhlý fond duchovní a filozofické literatury. Nabídli jsme ho farnosti a půjčujeme zde jednou měsíčně knihy a cédéčka. Práce je to pestrá, baví nás. Pracujeme zde dvě knihovnice a pořád se máme co učit a vymýšlet dál. Budete-li mít cestu do Kroměříže, přijďte se za námi podívat.