Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: TOP knihy o mediální výchově

Mediální výchova je nyní na vzestupu, proto postupně vznikají další a další publikace či počiny, které je vhodné reflektovat. Do tohoto přehledu jsou zařazené knižní zajímavosti, které jsou určeny jak pro dětské, tak i dospívající či dospělé čtenáře.

Kyberpohádky

Než si představíme již vydané knihy, upozorním na jednu aktualitu: Centrum kybernetické bezpečnosti vydává s podporou nadace Vodafone knihu Kyberpohádky, které jsou určeny především pro předškolní děti. Projekt byl podpořen v rámci crowdfundingové kampaně na Donio, a kniha tak může dělat osvětu u našich nejmenších. Na základě zpětných vazeb z pilotování v mateřských školách budou upraveny i doprovodné materiály. Na webu Kyberpohádky jsou ke stažení i audioverze pohádek, namluvené Petrem Stachem (vybrané pohádky jsou zde již rovněž ke stažení). Výrobce: Centrum kybernetické bezpečnosti

Zdroj obálky: https://www.kyberpohadky.cz/objednavka-kyberpohadek/

JACKSON, Tom  O co jde? Fake news.

1. vyd. Brno: Jota, 2020. 96 s. ISBN 978-80-7565-659-9

Stále důležitější je umění rozlišovat dezinformace a pravdivé zprávy, umění kriticky přemýšlet o čteném a slyšeném, odhalovat skryté úmysly apod. V tomto směru je tato kniha určená mladším čtenářům velmi důležitým počinem, neboť velmi nenásilně, strukturovanou formou dovede obohatit na tomto poli opravdu každého, kdo se do ní začte.

Zdroj obálky: https:// obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-7565-659-9

 

BIRLEY, Shane  Jak se naučit blogovat a vlogovat v 10 krocích. Super lekce

1. čes. vyd. Praha: Svojtka & Co., 2016. 64 s. ISBN 978-80-256-1851-6

Kniha pro malé či mladé zájemce o svět blogů a vlogů, která jim poradí, jak s nimi začít, na jaká úskalí internetu si dát pozor, jak chránit důležité informace a hlavně, jak takový blog či vlog realizovat. Publikace má potenciál oslovit svou hravou formou, která dětem v jednotlivých krocích představuje, jak si práci na blogu naplánovat a nastavit obsah, aby byl pro ně bezpečný. Pokud děti nevědí, jak správně začít, je toto dobrý tip pro start.

Zdroj obálky: https://obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-256-1851-6

STANISZEWSKA, Zofia  Netiketa: dobré mravy na internetu

Čes. vyd. Říčany u Prahy: Junior, [2016]. 48 s. ISBN 978-80-7267-557-9

Dětskou formou zpracované téma bezpečného a hlavně slušného chování na internetu. Zábavnost titulu zaručuje dětský zájem o problematiku, srozumitelná forma pak dává šanci proniknout snáze do tématu. Kniha děti poučí, jak na kultivované chování i v prostředí, kde „nejsme vidět“, jak se správně píší příspěvky na různých fórech a sociálních sítích a jaká úskalí nás mohou potkat, pokud nehlídáme, jak se chováme nebo jak se druzí chovají k nám.

Zdroj obálky: https:// obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-7267-557-9

 

Doporučuje PAVLÍNA LIŠOVSKÁ