Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA… Žďárský rychlovlak

Tak to vezmete asi 1100 dětských čtenářů, jeden hodně velký prostor, asi 30 000 svazků, 250 kulturních a vzdělávacích akcí za rok, výstavy, tvůrčí dílny – vše dohromady promícháte… a je to! Jasně, nesmysl. Kdo pracuje s dětským čtenářem, moc dobře ví, že je to práce velmi náročná. Musí člověka hodně bavit, naplňovat a pak to jde. Třeba i tak dobře, že získáte titul Kamarádka knihovna v dané kategorii. A to je potom hezký, moc hezký pocit. Snad i cítíte, že svoji práci děláte dobře.

Knihovna ve Žďáře nad Sázavou (tedy ta naše) má oproti některým jiným jednu podstatnou přednost – je hodně velká a prostorná. V takové knihovně pak můžete vymýšlet spoustu zajímavých akcí a téměř celý knihovní fond je možné nabídnout čtenářům přímo v oddělení. Samozřejmě se při půjčování naběháte, ale to nevadí. Je tu jedna ohromná výhoda – netloustne se.

Město Žďár nad Sázavou má čtyři velké školy a několik větších školek. Spolupráce s nimi je výborná a již mnohaletá, takže tady máme jeden velký rozjetý vlak, chcete-li rychlík či rychlovlak s besedami a lekcemi nejen pro ně, ale i pro školy a školky z blízkého okolí. A z něho jaksi nelze vyskočit… a ani to nechceme. Je pěkné, když hned na začátku září volají učitelé s otázkou, zda už mohou přijít s dětmi do knihovny. Tato spolupráce a zájem škol jsou velmi důležité. To, že nám učitelé děti vodí, je moc dobře a přesvědčuje nás, že naše práce má smysl. Své děti k nám přivádí samozřejmě i mnoho rodičů, a to již od velmi útlého věku – vlastně v nich tím probouzejí lásku ke čtení a vztah ke knížkám. Považuji to za velmi potřebné, protože v dnešní uspěchané době je dobrá kniha a krásný příběh uvnitř doslova potěšením, únikem z každodennosti. Svět fantazie a kouzlo okamžiků strávených s dobrou knihou jsou k nezaplacení. A není to jen fráze – kniha bývá člověku opravdu přítelem v dobách dobrých, ale i v těch špatných… Kdo rád čte, dobře to ví.

A ten náš pravý recept? S kolegyní Olgou především jednáme s dětmi na rovinu, vůbec nepodceňujeme jejich dotazy, snažíme se jim pomáhat. Ať už je to třeba jen pomoc s vyhledáváním knih, nebo i rada při jejich výběru. Od toho přece v knihovně jsme! Když pak vidíme, že třeba naším přičiněním probudíme dalšího malého nadšeného čtenáře, moc nás to těší. To je především smyslem naší krásné práce.

Ze žďárské knihovny přeje všem pěkné jarní dny

DAGMAR KOZLOVÁ kozlova@knihzdar.cz

 

Statistické údaje za rok 2015

Počet obyvatel ve městě

21 478

Počet čtenářů v knihovně

3 931

Počet dětských čtenářů

1 113

Foto archiv knihovny