Hlavní obsah stránky

DĚTSKÉ ČTENÁŘSTVÍ: V Jičíně kamarádíme s dětmi i teenagery

JANA BENEŠOVÁ benesova@knihovna.jicin.cz

Jak odpovědět na otázku, jak se „dělá“ dobrá knihovna? Myslím, že nejdůležitější jsou lidé – v knihovně i v jejím okolí – a také materiální zázemí. Zapálená knihovnice, která umí dětem předat poselství o tom, jak je báječné číst knížky, to je poklad. Kdyby to ale dělala mezi rozpadajícími se regály bez nových knížek i bez nových technologií, určitě by to nebylo ono.

V Jičíně máme v současné době štěstí na oboje. V dětském oddělení i v Klubu pro mladé působí senzační kolegyně. Náš zřizovatel nás podporuje, takže jsme mohli zrekonstruovat dětské oddělení a také nakoupit potřebné zařízení do Klubu a zbývá nám i dobrá částka na nákup fondu (v roce 2016 to bylo 52 korun na jednoho obyvatele města). Nakonec díky všemu tomu a zejména díky působení kolegyně se vloni narodil i maskot dětského oddělení Čtipísek (viz obr. nahoře). Vytvořila ho výtvarnice a ilustrátorka Markéta Vydrová.

Galerie Václava Čtvrtka – vstup do dětského oddělení (Foto Jana Benešová)Přes počáteční obavy, jak to dopadne, se nám osvědčilo mít zvlášť dětské oddělení zaměřené především na čtení a klidnější aktivity a Klub pro mladé Free Time (tak si ho nazvali sami jeho uživatelé), který je určen k setkávání po škole, k bezpečnému trávení volného času. Nabízí mladým od 11 do 18 let možnost jen tak si posedět a poklábosit, napsat si v klidném koutě úkol, společně si zahrát na herní konzoli se senzorem pohybu, na počítači nebo nějakou deskovou hru. Oblíbený je také stolní tenis a k naší knihovnické radosti i prohlížení komiksů a časopisů. Někteří návštěvníci se účastní neformálních kurzů anglické konverzace, jiní odpovídají na kvízové otázky nebo se podílejí na výzdobě prostor. Díky klubu našli do knihovny cestu i dospívající, kteří „nechodí do knihovny, ale do Frítu“.

Rozhodující je spolupráce se školami, která nemůže být formální. Knihovnice se s učitelkami a učiteli v našem malém městě znají. Velmi důležitá je i návštěva ředitele školy, který do knihovny „pracovně“ zavítá minimálně jednou za rok, když u nás pasuje své prvňáky na čtenáře, a tak alespoň částečně vidí naši práci. Od té doby, kdy k nám ředitelé takto chodí, se nám zdá spolupráce se školami lepší, bezproblémová. Při této příležitosti přijdou i pan starosta a ostatní radní, kteří díky setkání s dětmi a jejich rodiči intenzivněji vnímají funkci knihovny ve městě. Úžasná je také spolupráce s nakladatelstvím Albatros a s řadou místních organizací a podniků.

Soutěž Kamarádka knihovna je pro nás vždy inspirací. Vítáme krásná vysvědčení i možnost oslovit jičínskou veřejnost a vyzvat všechny, aby svým dětem pomohli se známkováním. V ročníku 2014–2015 jsme obsadili v naší kategorii druhé místo. Znamenalo to sice úsilí navíc se zprávou i s přípravou na příjezd komise, ale návštěva členů komise pro nás byla nejen ctí, ale také inspirací pro další práci. Výsledek jsme dokázali mediálně využít.

Nápadů je plno. Třeba jarní literární festival, literární cestovka, lov knih, výstavy, přehlídka vypravěčů, soutěž youtuberů, prodloužené letní víkendy a mnoho dalších. Musíme spíš přemýšlet o prioritách a realizovat hlavně to vybrané.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně, kraj Královéhradecký (údaje z roku 2016)

počet obyvatel města: 16 035

počet čtenářů/ z toho dětí: 3 333 / 1 439

počet návštěvníků/ z toho dětí: 57 842 / 20 280

počet výpůjček/ z toho výpůjčky děti: 203 220 / 50 309

počet fyzických návštěv celkem: 70 642