Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

ve Čtenáři se dlouhodobě snažíme přinášet Vám zejména pozitivní zprávy, inspiraci a informace o tom, co se kde daří. Přesto si myslím, že je potřeba častěji sáhnout i k těm nepříliš „veselým záležitostem“. Úskalím je, že málokdo nabídne svůj kritický pohled či se případná diskuse o těžkostech řeší jinou formou než na stránkách tištěného časopisu. Myslím si, že je to škoda. V letním dvojčísle však můžete několik takových postřehů zachytit. Obzvláště úvahy o čtenářích, knihách a knihovnách v internetovém věku vyznívají v pojetí autora zpočátku velmi negativně, ale dobrou zprávou je, že vždy je při nich i náznak možného řešení. Nebo mohou být právě tím podnětem k diskusi…

Zajímavé debaty vznikají samozřejmě také při osobních setkáních odborníků: na seminářích, konferencích, workshopech… Nedá mi nezmínit alespoň jednu z posledních, která se odehrála v Národní knihovně na červnovém semináři o knihovnách a kreativitě. Co pro knihovny toto slovo znamená? Jak moc mají být kreativní? Nezapomínáme při té vší kreativitě na to, kdo vlastně jsme? Ale kým bychom měli v knihovnách vlastně být? To je jen ně­kolik otázek, na které si diskutující vyměňovali názory, a my bychom se tomuto tématu ve Čtenáři také chtěli věnovat.

Z aktuálního čísla bych ráda upozornila například na úvodní příspěvek, který se zabý­vá problematikou efektivity služeb veřejných knihoven a zároveň zve na několik akcí, kde se naučíte spočítat si vlastní „kouzelné číslo“, které se Vám může hodit (nejen) při jednání se zřizovatelem. Nepřehlédněte také informace o přípravě nové koncepce českých knihoven či zamyšlení, co mají společného knihovny a Wikipedie. Příklady vydařených akcí nabízí tradičně rubrika Inspirace z knihoven a v letním dvojčísle najdete i několik „lehčích“ příspěvků k počtení. Už jste také vzali na milost červenou knihovnu? A museli jste si před tím projít něčím podobným jako naše autorka? I to by nás například zajímalo. Podzimní čísla Čtenáře jsou Vám otevřena, těšíme se na další spolupráci!

Krásné léto za naši redakci přeje

LENKA ŠIMKOVÁ