Hlavní obsah stránky

SYLVA ŠIMSOVÁ SE HLÁSÍ Z ANGLIE

Dokážou knihovny naplnit strategii Living knowledge?

Během květnového literárního festivalu Hay Literary ve Walesu1 potěšil ředitel Britské knihovny Roly Keating knihovníky prohlášením, že podle jeho názoru se knihovnám v budoucnosti podaří „přečkat“ internet.2

Jako důkaz svého optimismu uvedl, že do Britské knihovny přišlo v poslední době o deset procent více uživatelů. Otázka je, zda tento nárůst není způsoben současným snížením kvality služeb ve veřejných knihovnách. Soudím tak podle své osobní zkušenosti. Pro hledání informací se spoléhám na internet, British Library a soukromou knihovnu London Library. Pro rekreační četbu si objednávám levné paperbacky on-line.

R. Keating se domnívá, že informační technologie knihovny neohrožují, ale naopak vedou uživatele k jejich návštěvě.

  • V knihách si uživatelé mohou ověřit informace, kterým na internetu často schází přesný původ.
  • Knihovny poskytují uživatelům prostředí vhodné k myšlenkovému rozvoji, což je zvláště důležité pro ty, kteří žijí ve stísněných podmínkách a nemají dost soukromí; iluze soukromí vytvářená virtuálním světem není totéž.
  • Ačkoliv jednotlivé informace lze vyhledat na internetu, knihovny nabízejí systematický přístup ke světovému vědění.
  • Zaměstnanci knihoven jsou k dispozici těm, kdo potřebují poradit.
  • Knihovny si podle R. Keatinga vytvořily pocit společenské důvěry na základě dobrých zkušeností veřejnosti. Sítě knihoven jsou zárukou spolehlivého myšlenkového prostředí. Reprezentují tradiční kulturní hodnoty, které existovaly před internetem, a proto ho přečkají.

Britská knihovna letos uveřejnila plán svého budoucího rozvoje do roku 2023 nazvanýLiving knowledge3. Má v úmyslu stát se jedinečnou tvořivou knihovnou světa. Keatingův optimismus, vyjádřený na festivalu v Hay, odráží nadšení z plánovaného rozvoje knihovny popsaného v tomto dokumentu. Mám však obavy, že i kdyby se Britské knihovně tento plán podařilo uskutečnit, není zaručeno, že ostatní knihovny s ním udrží krok.

Obávám se, že univerzální společenská důvěra v knihovny bude pravděpodobně dále klesat a zároveň, že myšlenkový rozvoj nových generací nebude vázán na systematický přístup k světovému vědění. Vyhledávání útržkovitých informací na internetu odradí nové generace od touhy po tradičním vzdělání.

Obávám se také, že zdrojů pro financování knihoven bude dále ubývat. Už dnes se co chvíli píše, že byla zavřena nějaká pobočka veřejné knihovny. Každá z nich znamená předzvěst dlouhodobého zániku knihovní sítě.

Takže se může stát, že Keatingův obdivuhodný koncept „důvěry v knihovny“ se bude vztahovat jen na několik málo výjimečných knihoven, jako je právě Britská knihovna, a celá tradiční síť veřejných knihoven se rozplyne. Anebo takzvané knihovny budou tu a tam ještě existovat jen proto, aby si uživatelé mohli napojit svůj počítač na wi-fi.

Jak ráda bych byla, kdyby Roly Keating předpovídal pravdu, ale schází mi jeho optimismus.

 

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Hay_Festival

2 http://www.telegraph.co.uk/culture/hay-festival/11627276/Libraries-could-outlast-the-internet-head-of-British-Library-says.html

3 http://www.bl.uk/projects/living-knowledge-the-british-library-2015-2023