Hlavní obsah stránky

Kdo jsou Noví informační profesionálové?

Na letošní konferenci KOKON (KOmunitní KONference Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze), která se konala 19. května v hlavní budově Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, mohli její účastníci slyšet a v posterové podobě vidět prezentaci skupiny NIP – Noví informační profesionálové. Kdo jsou, jaké mají plány a kde se s novými informačními profesionály můžeme setkat? O tom jsme hovořili s Vladimírou Bendovou (VB) a Marií Kalátovou (MK) z Akademické knihovny Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Na konferenci zazněl mimo jiné postřeh, že častým problémem mladých knihovníků po několika letech v praxi je syndrom vyhoření. Proč si myslíte, že k němu dochází?

MK: Absolventi často dělají v knihovnách jednotvárnou práci bez vidiny pracovního postupu. A právě monotónní práce v knihovně většinu lidí odradí, a ti pak utíkají do jiných oborů.

VB: Pravděpodobně to nebude jen problém začínajících knihovníků, viz třeba Vorlův film Kouř. Možná to opravdu bude ten stereotyp, který vede ke ztrátě motivace a možná i k pocitu zbytečnosti a promarněného času. Strávili jsme pět let vysokoškolským studiem, máme zájem o dění v oboru, další vzdělávání a spoustu nápadů. V praxi se občas stane, že hlavní pracovní náplní absolventa v knihovně je pouhá katalogizace, která je – jak jistě všichni vědí – sice důležitá, ale stereotypní a na pozornost náročná. Ve škole a v odborné literatuře jsme studovali aktuální trendy v knihovnictví, po nástupu do praxe zjistíte, že řada knihoven je z nejrůznějších důvodů nemůže nebo nechce aplikovat a není zde prostor k vlastní invenci. Nebo když už se snažíte něco nového prosadit, není to jednoduché, protože ničíte vyjeté koleje. A to nemluvím o finančním ohodnocení knihovníků. Ale abych nebyla tak negativistická – naštěstí je spousta knihoven, ve kterých mají knihovníci široké pole působnosti a prostor pro vlastní kreativitu. Ostatně i podpora Asociace knihoven vysokých škol při naší iniciativě o tom svědčí.

Jaké je podle vás další možné řešení?

MK: Zaujmout tyto lidi pro obor, ve kterém pracují. Nabídnout jim možnost dalšího vzdělávání a seberealizace. Například zapojením do naší skupiny mohou členové získat mnoho nových dovedností. Členové si mohou vyzkoušet, jaké to je napsat článek, přihlásit svůj příspěvek na konferenci a prezentovat se na ní. Dále si pak mohou vyzkoušet lektorování a přípravu různých akcí…

Naše profese se velmi rychle vyvíjí. V čem vidíte její budoucnost?

VB: Těžko říct. Myslím, že nás čekají ještě rychlejší změny informačních technologií, kterým se budeme muset přizpůsobovat, abychom byli v této oblasti o krok napřed před našimi čtenáři. Knihovnictví také přebírá řadu metod a postupů z jiných oborů, jako je marketing, pedagogika, sociální vědy, ICT, nová média nebo třeba ekonomie, a musíme sledovat novinky, aby nám v knihovně neujel vlak.

Slovo nový vybízí k jakémusi porovnání se starým… Jak byste definovala „nové­ho informačního profesionála“?

MK: Nový informační profesionál je čerstvý absolvent informačních studií, který právě nastupuje do praxe. Také to ale mohou být tzv. newcomers, tedy lidé, kteří do našeho oboru přišli z jiného oboru. Tito lidé chtějí získat nové kontakty v oboru, jsou ochotni se učit novým věcem a chtějí je poznávat. Členové NIP CZ chtějí sdílet dobrou praxi a získávat nové zkušenosti v zahraničních i českých institucích.

Nový není podle nás opakem starého, ale je to nováček v oboru. Tento člověk má velké množství teoretických znalostí a potřebuje si vytvořit síť kontaktů ve svém oboru a získat praktické dovednosti. Absolventi totiž také vel­mi brzo zjistí, že teorie a praxe se velice liší.

S jakými konkrétními cíli a plány tedy seskupení NIP vzniklo?

VB: Skupina NIP CZ si při svém vzniku obecně určila, že chce aktivně působit v knihovnické komunitě, chce být vidět a slyšet, chce spolupracovat s podobnými skupinami v zahraničí a vytvářet zpětnou vazbu pro oborové školy. Na pracovní schůzce v prosinci 2014 jsme si stanovili konkrétní cíle v komunitní oblasti a rozdělili si mezi sebou úkoly.

V praxi to znamená, že chceme pořádat akce jako barcamp či workshopy, na kterých si nejen začínající knihovníci mohou vyměňovat zkušenosti, kontakty, sdílet své úspěchy či profesní problémy. Co se týče zahraniční spolupráce, jsme virtuálně ve spojení se slovenskými kolegy a kolegyně Anička Vyčítalová navštívila IFLA Camp pořádaný IFLA’s New Professionals Special Interest Group (NPSIG). Na sociálních sítích sledujeme, co podnikají podobně zaměřené skupiny v zahraničí.

Máte formálně danou strukturu?

VB: Skupina NIP CZ působí pod záštitou Asociace knihoven vysokých škol ČR, ale ne­omezuje se jen na knihovníky univerzitních knihoven. Prvotně jsme se snažili rozdělit se do tří skupin podle našich hlavních cílů. Měla vzniknout komunitní skupinaskupina pro dialog s oborovými školami a skupina pro mezinárodní aktivity. Skutečně aktivní je zatím pouze komunitní skupina.

Co nabízíte knihovnické komunitě jako takové, jak byste si představovali ideální spolupráci s ní?

MK: Jsme otevření pro jakoukoliv spolupráci. Naše motto je: „Chceme být přínosem, a ne hrozbou. Chceme pomáhat, a ne překážet.“ Jedním z našich cílů je navázat spolupráci s českými odbornými školami a usnadnit absolventům orientaci v oboru. Chceme dát mladým knihovníkům možnost získání odborných kontaktů a zkušeností.

Kde vás můžeme „vidět, slyšet, potkat“?

MK: V uplynulém roce jsme se zaměřili především na informování knihovnické komunity o vzniku naší skupiny. Naši členové se zúčastnili několika tuzemských i zahraničních kon­ferencí. Jejich příspěvky z těchto konferencí a ostatní zajímavosti si můžete přečíst na našem blogu https://nipcz.wordpress.com/ a Faceboo­ku https://www.facebook.com/groups/cznip/.

V současné době připravujeme druhý ročník Barcampu NIP, který se uskuteční v listopadu. NIP CZ bude mít také zastoupení na konferenci Bibliotheca Academica 2015.

Chtěly byste na závěr čtenářům Čtenáře něco vzkázat?

V listopadu se na vás těšíme na Barcampu NIP CZ! Sledujte nás na Facebooku a blogu. Napiš­te nám, podělte se s námi o zkušenosti.

Děkuji za rozhovor.

Ptala se LENKA ŠIMKOVÁ

Foto Lenka Šimková