Main content

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

květnové číslo Čtenáře vychází ve dnech koná­ní veletrhu Svět knihy Praha 2014, avšak menší svátek pro všechny milovníky knih proběhl také v minulém měsíci. Při příležitosti Světového dne knihy a autorských práv bylo možné si ve většině českých knihkupectví, u nakladatelů a distribucí zakoupit knihy odpovídající jejich ceně bez DPH. Této akci předcházelo oznámení vlády, že hodlá zařadit knihy do snížené sazby, takže by DPH na knihy činila 10 %. Diskuse, které tyto aktivity provázejí, jsou růz­norodé, jako jednoznačné se ovšem jeví srovnání se zahraničím, které při současných sazbách vychází v neprospěch České republiky.

Druhou zajímavou akcí toho samého dne bylo spuštění půjčování e-knih v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích, která tuto službu nabídla ve spolupráci s firmou eReading. E-knihy se zabydlují i v českých knihovnách, jejich zprostředkování čtenářům se pohybuje v daném legislativním rámci, a každý nový počin v této oblasti je rozhodně zajímavý. Těšíme se proto na českobudějovické zkušenosti.

Jestliže je tedy v posledních letech březen propagován jako měsíc čtenářů, pak duben byl rozhodně měsícem knihy. Dále totiž došlo také na různá ocenění. Jen namátkou byly vyhlášeny ceny Magnesia Litera, výsledky ankety SUK či oceněny Nejkrásnější české knihy. Ale ani knihovny jako takové nezahálely, proběhla čtrnáctá Noc s Andersenem, oznámeny byli vítězové soutěže Biblioweb, uskutečnila se soutěžní přehlídka OkNA a mnohé další akce. Není snad ani možné o všem na stránkách Čtenáře informovat, ale budeme se snažit zajímavé postřehy a náměty z těchto aktivit zpracovat i pro ty, kteří nemohou být vždy a všude přítomni.

V květnovém čísle se „náhodou“ sešly dva příspěvky z Národní lékařské knihovny, člán­ky související se žánrem fantastiky a sci-fi, ale také informace o službě mojeID, se kterou „počítá“ také připravovaný Centrální portál knihoven ČR. Co vás čeká dále, se dozvíte v okén­ku Co pro vás připravujeme, které je již pravidelnou součástí Čtenáře. Budeme se snažit také plnit náměty a přání, které vyplývají z ankety našeho časopisu. Za účast v ní vám tímto velmi děkujeme!

LENKA ŠIMKOVÁ