Main content

UDÁLOSTI: Beatlemánie v Čechách (pohledem sběratele Antonína Janoty)

KATEŘINA JANOŠKOVÁ kjanoskova@mvk.cz

Koncem dubna proběhlo v Masarykově veřejné knihovně Vsetín zajímavé povídání o unikátní sbírce fotografií, plakátů, dokumentů a gramofonových desek legendární beatové skupiny The Beatles. Pořad The Beatles Memorabilia aneb Beatlemánie v Čechách doprovodil svým slovem i sběratel Antonín Janota, který zároveň pozval k výstavě svých sběratelských exponátů ve vsetínské Galerii v poschodí (trvala do 30. června). Jedná se ve většině případů o originály, které nejsou raritou pouze v Česku, ale i ve světě.

Po besedě jsme Antonína Janotu požádali o krátký rozhovor.

Odkdy se této sběratelské vášni věnujete a co vás k ní vedlo?

Sbíráním memorabilií, to je předmětů z dob existence Beatles, se zabývám tak zhruba patnáct let. Tuto sbírku jsem následně rozšířil o dobové exponáty z Československa a Sovětského svazu, dokumentující, jak se s tímto fenoménem vypořádala vládnoucí komunistická strana dané země, proto jsem i zvolil tento název pořadu a výstavy.

A kdybyste měl představit nejlepší kousky své sbírky?

Na zmíněné výstavě je možno shlédnout 77 čísel měsíčníku v prvním vydání z dob existence Beatles pro členy jejich fanklubu, dále korespondenci tohoto sdružení, vánoční nahrávky na flexi deskách, tzv. řeznický obal jednoho amerického vydání jejich alba a kolekce singlů, EP a LP desek apod.

Kterého exponátu si nejvíce vážíte, nebo má pro vás výjimečnou osobní hodnotu?

Nemám vytipovaný žádný konkrétní exemplář, ke každému mě váže vzpomínka z doby pořízení. Ale abych odpověděl na dotaz, tak snad kolekce zmíněných měsíčníků. Trvalo nějakou dobu, než jsem je zkompletoval.

Váže se k získání některého z exponátů nějaká zajímavá historka?

Začátkem osmdesátých let minulého století jsem si pořídil v Praze kopie notových záznamů z publikace Complete Beatles. Následně se tyto kopie staly na dlouhou dobu studijním materiálem pro začínající kapely. V roce 2010 jsem na Aukru koupil originál dané publikace a zalapal jsem po dechu. Tento originál jsem držel v ruce před třiceti lety, když jsem dělal zmíněné kopie. Stejné ruční poznámky, vpisy, znaky a transformace akordů to dokazují. Kopie i originál jsou součástí sbírky…

Jak jste se k této zajímavé zálibě dostal?

Vše začalo poslechem „Laxíku“, tedy Radia Luxembourg, pořízením kytary. Sháněl jsem notové záznamy a výstřižky z časopisů, ale původní dobové předměty jsem získal až v době internetových aukcí.

Které z členů Beatles máte nejraději a viděl jste některého z nich „naživo“?

Jednoznačně Johna Lennona, pro jeho pochmurné, bolestivé a osobní písně, které ale také vyvolávají naději, že daný problém se dá řešit, pokud se chce. Bohužel, neměl jsem to štěstí jako Hana Hegerová, která členy skupiny viděla v pařížské Olympii, nebo Karel Gott, když se setkal s Johnem a projednával s ním možnosti koncertu na Strahově.