Main content

UDÁLOSTI: Setkávání knihovníků hudebních

PAVLA VLKOVÁ ctenar.vlkova@svkkl.cz

Knihovníci tak či onak pracovně svázaní s hudbou a hudebninami se setkávají pravidelně dvakrát ročně – na jaře v brněnské Knihovně Jiřího Mahena a na podzim, kdy se místa setkání mění. Co se nemění, je vzorná příprava hostitelských knihoven. Dvoudenní setkání mívá vždy bohatý program, jehož hlavní součástí jsou odborné přednášky spjaté s hudbou daného kraje či místa.

Přednášky bývají doplněny exkurzemi, vycházkami a dalšími aktivitami podle tematického zaměření semináře, specifik toho kterého regionu a kreativity hostitelů (vloni na podzim, kdy se skupina sešla v Knihovně města Hradce Králové, jsme například měli mimo jiné možnost v tamějším muzeu „naživo“ nahlédnout do Franusova kancionálu).

Letošní jarní setkání se neslo na vlně duchovní hudby provozované na Moravě v 16.–18. století se zvláštním zřetelem k té, která je spjata s kostelem sv. Jakuba v Brně (přesný název semináře zněl Hudební provoz a repertoár na moravských kostelních kůrech v 16.–18. století). Přednášek se ujali vědečtí pracovníci a doktorandi Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity – Jiří Sehnal, Vladimír Maňas, Hana Studeničová a Helena Kramářová. Přednášky nezahlcovaly konkrétními fakty a přinášely důležité zasazení do kontextu místa, daných historických období a událostí. Daly také nahlédnout na mravenčí práci muzikologů, muzejníků, archivářů a knihovníků nejen při zpracovávání starých hudebních materiálů, ale i při jejich „oživování“. Všichni přednášející doplnili své příspěvky zvukovými ukázkami děl, takže jsme si mohli – my všechny knihovnice i kolega z Plzně – udělat konkrétní představu, co se na moravských kostelních kůrech, zvláště u sv. Jakuba, hrálo, v jakém obsazení, kdo to vše zařizoval, komponoval či financoval. (A když se dostavily následky téměř nočního vstávání s cílem stihnout v Brně začátek semináře, nemusela jsem se stydět za padající oční víčka, neboť zcela jistě svědčila o snaze zvýšit prožitek z poslechu hudební ukázky.)

Vedle přednášek jsme také zavítali do Archivu města Brna, kde je umístěn mimo jiné i knihovní soubor Svatojakubská knihovna. Měli jsme možnost vidět cenné rukopisné liturgické knihy a nahlédli tak do „kuchyně“ provozu farního kostela sv. Jakuba, zvláště jeho hudební složky. Komentovaná prohlídka jmenovaného kostela s informacemi o zdejších varhanách včetně ukázek varhanní hudby i s pěveckým vystoupením sboru vedeného Vladimírem Maňasem byla příjemným a potěšujícím zážitkem pro nás všechny – bez ohledu na vztah k víře či konfesní příslušnost. O varhanách nám vyprávěl a jejich hru předvedl varhaník kostela sv. Jakuba Ondřej Múčka. A zmíněné pěvecké vystoupení bylo překvapením dokonce i pro organizátorku semináře a vedoucí hudebního oddělení Knihovny Jiřího Mahena Jitku Málkovou.

Druhý den semináře obsahoval jeden programový blok věnovaný České národní skupině IAML (viz příspěvek na s. 278). Vedly ho předsedkyně skupiny Zoja Seyčková z Institutu Bohuslava Martinů v Praze, Jana Navrátilová z Městské knihovny v Praze a Zuzana Petrášková z Národní knihovny ČR. Blok obsahoval informace o připravovaných akcích – červnovém mezinárodním kongresu v lotyšské Rize a zářijovém výročním zasedání České národní skupiny IAML v rámci hudebního semináře – tentokrát ve Zlíně. Zuzana Petrášková nás také seznámila s aktuální situací v oblasti hudebních dokumentů po schválení novely autorského zákona a s tím související přípravou licenční smlouvy s kolektivními správci.

Vzhledem k tomu, že je seminář dvoudenní, povečeřeli jsme společně v příjemném prostředí, vyměnili si během neformálních rozhovorů zkušenosti ze své práce a měli příležitost navázat osobní vazby s knihovníky podobného odborného zaměření a zájmů.

V neposlední řadě musím napsat, že se o nás v Brně vzorně starali. Nikdy nechyběla káva ani voda, na táckách bylo vždy něco na zub, hostitelkám nemizel z tváře úsměv… A když jsem na zpáteční cestě vybalovala svačinu připravenou v „Mahence“ prozíravě pro ty, kteří budou tak spěchat na vlaky a autobusy, že si ani nestačí koupit nic k jídlu, měla jsem vážně pocit, že jedu od mámy.

Zdálo by se, že s dobou digitální, rozšířením YouTube a snadným stahováním hudby všeho druhu z internetu osiří všechna hudební oddělení, ustrnou výpůjčky CD disků a vymizí hudební aktivity knihoven. Není tomu úplně tak. A pokud jste knihovníky hudebními, neváhejte a využijte možnosti ke sdílení zkušeností, načerpání nových nápadů i energie pro vaše další aktivity – třeba už na podzim ve Zlíně.

 

Příští celostátní hudební seminář a zasedání České národní skupiny IAML proběhne 19.–20. září pod názvem Hudba východní Moravy v průběhu staletí. Odborné přednášky přiblíží historii i současnost hudebního života zlínského regionu, plánovaná je návštěva Kongresového centra – sídla Filharmonie B. Martinů, expozice Františka Bartoše v Muzeu jihovýchodní Moravy a hudebního archivu kroměřížského zámku.