Main content

UDÁLOSTI: Beseda dětí se spisovatelkou

Text a foto: BLANKA KŘÍŽOVÁ bkrizova@seznam.cz

Pro děti je vždy setkání s literárními tvůrci opravdovým svátkem. Nejinak tomu bylo případě žáků 2.–4. tříd základní školy v Borech u Velkého Meziříčí. Navštívila je spisovatelka Markéta Fišarová s hercem a moderátorem Miroslavem Reilem. Setkání organizovala v rámci své spolupráce s místní školou  Obecní knihovna Bory. A protože se beseda plánovala dlouho dopředu, děti si při společném čtení ve třídách stihly z velké části přečíst její knihu Náš dvůr má tajemství, a to velmi příznivě ovlivnilo kontakt dětí se spisovatelkou. Také dramatizovaná četba v podání pana Reila byla skvělá. Paní Fišarová dětem dobře rozumí. Ostatně napsala pro ně také dvě knihy AŽ půjdeš do  školy – jedna je určená klukům a jedna holkám – a také ještě třeba knihu Nikolina cesta.

Pár bezprostředních postřehů dětí na otázku, co se jim líbilo a proč:

„Čtení o WC… Chci si koupit knihu (AŽ  půjdeš do školy) pro kluky… Chci si koupit knihu pro holky… Pan herec, co četl a dokázal zahrát… Vše…“ (žáci 2. třídy)

„Nejvíc se mi líbilo, že jsem viděla spisovatelku Markétu Fišarovou… Jak se pes Čtverák počural na koberec a křeslo a Ondřej na tom seděl… Že Jirka pojmenoval psa Čtverák, protože byli čtyři… Líbilo se mi, že mají rádi zvířata (psa), ale nelíbilo se mi, když dělal bratrancovi naschvály a žárlil…“ (žáci 3. třídy)