Main content

OD REDAKČNÍHO STOLU

Březen – měsíc nečtení?

Naši předkové-knihkupci dostali už za první republiky skvělý nápad. Všimli si, že počátkem roku vždy klesaly prodeje knih s kulminací v období únor-březen, a tak vznikl Březen – měsíc knihy. Pak se u nás přívlastek Martova měsíce měnil. Nahradil ho internet, čtení, až jsme se dnes propracovali ke čtenářům. Na mezinárodní úrovni pod patronací UNESCO vznikl na oslavu knihy Světový den knihy, ale ten připadá až na 23. dubna, kdy zemřel William Shakespeare a několik dalších velikánů psaného slova se narodilo či zemřelo. Na návrh ruského delegáta pak ještě přibyl přílepek o autorských právech.

Nechal jsem si vyjet roční statistiky půjčování knih za poslední tři roky u vydavatele Čtenáře, Středočeské vědecké knihovny v Kladně. Březen sice z hlediska jejích výpůjček patří k silnější době roku, ale stejně zaostává za prvními školními měsíci, zvláště za říjnem nebo také za lednem. Když jsem si pak přečetl rozhovor se zakladatelem a majitelem portálu Seznam.cz Ivem Lukačovičem a zúčastnil se konference Do černého s řadou neotřelých nápadů, jak získávat čtenáře z řad mladé generace (o jejím průběhu píšeme na s. 99), znejistěl jsem, kam směřuje vývoj.

Podle pana Lukačoviče nastane doba, kdy lidé budou číst tak málo, že i to málo je bude unavovat. Nebo textu nebudou rozumět. Děti ve věku 10–15 let jsou prý už stejně plně generací videa. Pan Lukačovič jakožto pragmatický vizionář – věřme, že sui genesis – investuje tedy hlavně do obrázků. Na konferenci Do černého hrálo zase video hlavní roli při zprostředkování informací mezi světem literatury a mládeží. Důraz se kladl především na obrázky s barvitou imaginací – hlavně pomocí komiksu, jeho japonské odrůdy mangy nebo světa fantasy.

V tomto duchu se otevírá prostor fantazii dosti zrůdné – doslova knižní apokalyptické fantasy. Knihy a jejich obsah bude společnosti zprostředkovávat úzká vrstva „čtečů“, schopných pochopit obsah, kriticky myslet a kreativně z toho modelovat vize, kdežto masa ostatních se spokojí s pouhými obrázky. Možná se pak vývojem přemění březen až na měsíc nečtení. Nejen knihovny tak stojí před velkými výzvami a úkoly, aby měl zdravý rozum zase navrch.

JAROSLAV CÍSAŘ