Main content

Havířovská knihovna je prostě krásná

DAGMAR ČUNTOVÁ cuntova@knih-havirov.cz

Již dlouho jsme v Havířově usilovali o vybudování knihovny, do které by byly soustředěny pobočky dosud rozptýlené v centru města, ale také ředitelství knihovny a oddělení doplňování a zpracování knihovního fondu. Nakonec naše úsilí slavilo úspěch a k magickému datu 22. 2. 2012 ve dvě hodiny odpoledne byla slavnostním přestřižením pásky otevřena nová, centrální budova knihovny. Čtenáři tak na jednom místě využívají služeb oddělení pro děti a dospělé čte­náře i půjčovny se zaměřením na hudbu a umě­ní, což oceňují zejména rodiny s dětmi. Výhodou je také parkování u knihovny zdarma nebo velice dobrá dostupnost všech autobusů MHD. Návštěvníkům se knihovna moc líbí a radují se také její pracovníci, kteří zde mají skvělé zázemí. Tomu všemu ale předcházela řada jednání a tvrdá práce.

Jak to všechno začalo? Pro knihovnu bylo vybráno celé křídlo budovy, ve které sídlí Magistrát města Havířova. Následně byly vypracovány studie, projekt, kladně vyřízena žádost o poskytnutí dotace z evropských fondů, vyčleněny finance z rozpočtu města, výběr zhotovitele. Když je to nyní takto napsáno, zdá se to být velmi jednoduché a prosté. Ale opak je pravdou. Jen ta nekonečná jednání, zejména s architekty! Ten, kdo jednou jednal s architektem, ví, o čem mluvím. Má svou vizi, ale požadavky uživatele ho již moc nezajímají. I tady jsme měli štěstí. „Náš“ architekt měl pro knihovnice a čtenáře plné pochopení.

A najednou přišel den 7. 3. 2011, kdy byla stavba slavnostně zahájena nebo spíš bourána. Z původní budovy totiž zůstaly jen obvodové zdi. Celá rekonstrukce, jak jsem ji vnímala já – jako stavební laik –, probíhala bez velkých komplikací. A výsledek se mně osobně moc líbí. Ze začátku jsem si vůbec nedovedla představit konečnou podobu. Měla jsem i trochu strach, jak knihovna bude vypadat, protože nosné sloupy uprostřed budovy musely být kvůli statice objektu zachovány a tomu musel být přizpůsoben interiér. Ale nakonec výsledek předčil všechna moje očekávání. Stavba byla nadto dokončena v předstihu, oproti původnímu termí­nu o více než měsíc! V lednu 2012 již probíhaly pouze jednoduché práce a odstraňovaly se závady.

Od 23. 1. 2012 začalo velké stěhování 50 000 knihovních jednotek. Zpočátku jsme z toho měli velké obavy, ale díky výborné organizaci a najaté firmě mající se stěhováním bohaté zkušenosti proběhlo vše bez komplikací. Během jednoho dne byla vždy přestěhována celá pobočka.

A po profesionálech přišli na řadu knihovníci a zaměstnanci, aby knihy uložili na správná místa. Mezitím se dolaďovala technická spojení mezi servery a počítači, fungování nového RFID systému a bezpečnostních bran… Prostě se dělalo maximum, aby slavnostní zahájení proběhlo bez problémů. A opravdu vše fungovalo, nové prostory se líbily, byl čas na rozhovory, fotografování. Byla to sláva a všichni jsme si to užívali. Byl to náš velký den, nás, knihovníků z Havířova.

A jestli si myslíte, že tím to všechno končí, jste na OMYLU, tím to všechno teprve začíná.

Foto Rudolf Pytlík