Main content

Čtenářské kluby aneb Schůzky čtenářských poškoláků

TEREZA KAFKOVÁ tereza.kafkova@centrum.cz

Hlasitý školní zvonek rozechvěje srdce snad každého žáka. „Hurá, a jde se domů, konečně,“ slyšíme většinou, když míjíme skupinky nedočkavých žáků u šaten. Tohle ale asi neplatí u všech. Nejen já, ale také mé ostatní kolegyně z různých koutů naší země mají teď jedinečnou příležitost ostatním dokázat, že lze z dětí udělat poškoláky i dobrovolně, a že se z toho ještě budou radovat. A radujeme se i my, protože se děti nescházejí po škole jen tak, ale kvůli knihám.

Za celou situaci můžeme vděčit projektu s názvem Brána ke vzdělávání – školní čtenářské kluby posilující rovné příležitosti dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, který je financován z prostředků ESF v rámci OPVK a státního rozpočtu České republiky. Projekt odstartoval 1. února 2012 a jeho realizace je naplánována až do 31. ledna 2015. Na počátku stála myšlenka několika lidí, kteří měli touhu nejen pozvednout úroveň čtenářství u dětí, ale také snahu dát knihu do rukou dětem, které k tomu z určitých důvodů možnost nemají, protože pocházejí z nepodnětného či sociálně slabého prostředí nebo mají nějakou specifickou poruchu učení.

Když Městská knihovna Havířov, jedna ze zapojených institucí, obdržela výzvu, zda by se projektu nechtěla zúčastnit, stál za ním ještě velký otazník. Nikdo tehdy nevěděl, kolik základních škol a knihoven bude mít odvahu a chuť se zapojit a pokusit se změnit pohled některých dětí na knihy, naučit je s nimi pracovat a ukázat, jak moc pro ně mohou být užitečné. Všechny obavy se ale nakonec ukázaly jako zbytečné, když se na začátku samotné realizace projektu dostavilo dvanáct statečných v podobě odvážných učitelek základních škol a knihovnic a knihovníků odhodlaných šířit své poselství lásky ke knihám opět o něco víc. Čas se s časem sešel, až přišel duben. Měsíc, kdy se otevřely brány většiny čtenářských klubů a započala práce na nových „čtenářských duších“. Městská knihovna Havířov zahájila činnost svého klubu 19. dubna, společně se Základní školou M. Pujmanové, kde má také klub své prostory. Přihlásilo se celkem 26 dětí a vznikly tak hned dva čtenářské kluby, na jejichž realizaci se podílejí učitelky základní školy M. Pujmanové – Mgr. Kateřina Minarovičová a Mgr. Markéta Kubíčková a s nimi dvě knihovnice z Městské knihovny Havířov – Bc. Tereza Kafková a Bc. Martina Dordová. Svůj první den čtenářských klubů odstartovali všichni společně s heslem Vyplouváme… a prvotní knihou, která byla dětem představena, se stala Pipi Dlouhá punčocha. Klub se tak rozhodl podpořit heslo samotné mise celého projektu, které zní Vzhůru na palubu, knížky vola­jí… Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že Pipi nemá s mořem a lodí nic společného, bystré děti hned uhodly, proč za nimi Pipi přišla. A tak jsme si společně přečetli, jak se Pipi kdysi plavila na lodi se svým tatínkem a děti se tak dozvěděly, že být námořníkem není vůbec jednoduché.

Čtenářské kluby se konají v prostorách ZŠ M. Pujmanové pravidelně jedenkrát týdně. Děti trá­ví společně s paní učitelkou a knihovnicí hodi­nu a půl nad vybranou knihou a jejím příběhem, kte­rý si společně přečtou a představí. Klub se ale nevěnuje pouze čtení. S dětmi si i popovídá­me a zahrajeme nějakou hru. Svůj čtenářský klub nemá samozřejmě jen Havířov, ale také další měs­ta, jakými jsou Mrákov, Staňkov, Rokycany, Orlo­vá, Slaný, Liberec, Kouřim, Kolín, Sázava, Hlaveč­ník a Chlumec nad Cidlinou. I zde děti pravidelně jednou týdně zůstávají „po škole“, aby moh­ly vzít do rukou kni­hu a s napětím očekávat, co se dnes dozvědí.

Cílů celého projektu je spousta. Jedním z nich je i to, aby si děti vytvořily lásku ke knihám a mohly uchopit kouzlo každého příběhu, který je na jejich stránkách ukryt. Všichni doufáme, že odhodlání a chuť navštěvovat čtenářský klub dětem vydrží, a že tak knížkám přibude spousta nových majitelů. A naše společné přání? No přece doplout na té naší plavbě co nejdál. Více informací o projektu je na stránkách http://www.novaskola.org/klub/.