Main content

UDÁLOSTI: Konference Do černého 2017 mířila na mladou generaci

PETRA RAŠKOVÁ raskova@svkkl.cz

Třetí ročník knihovnické konference Do černého, kterou pořádá Městská knihovna v Praze, letos nabídl opět spoustu inspirace a dodal knihovníkům a knihovnicím odvahu, aby se nebáli dělat věci jinak. Především tak, jak si to dnešní multimediální doba žádá.

  

Třiadvacátého ledna jsme měli možnost zažít již potřetí konferenci Do černého, na kterou se vždycky moc těším, jelikož je nabitá nápady. Posluchače čekal dopolední program, kde se představili kreativní lidé, mající co říct a předat. Letos jsme si mohli poslechnout Janu Jurkasovou, která pracuje zajímavou metodou se seniory v dramatickém kurzu s názvem SENior. Tomáš Pipota z Městské knihovny v Dobříši prezentoval videa, díky kterým si knihovna udržuje velký okruh příznivců především z řad „teen“čtenářů. Bára Votavová z internetového knihkupectví Martinus.cz představila tipy a triky stojící za úspěšným marketingem, které by mohla využívat i leckterá knihovna. Teenageři dostali prostor i v příspěvku Heleny Orálkové a Ivety Kratochvílové z Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Sympatické knihovnice prozradily, jak zaujmout problematickou věkovou skupinu teenagerů a dostat ji do knihoven. Že dostat čtenáře do knihovny může být jedna věc, ale dostat je z knihovny věc druhá, představil Míla Linc z Městské knihovny v Praze – ten prezentoval tzv. únikové hry. Poslední příspěvek dopoledního programu patřil „booktuberovi“ Vojtěchu Hamerskému. Jeho příspěvek sledoval současné trendy ve světě mladých lidí, kteří o knihách točí zábavná videa.

Odpoledne byly na programu pracovní dílny (česky stále více označované jako „workshopy“), které často navazovaly na jednotlivá dopolední vystoupení. Tradičně bylo věnováno několik workshopů práci s kreativitou a rozvíjením představivosti. Jsem ráda, že MKP opět pozvala skvělého „storytellera“ Martina Haka, jehož prezentace považuji za jedny z nejlepších. Účastníci konference dále mohli vyzkoušet 3D tiskárnu, fotografický workshop, dostali návod na nejlepší programy pro tvorbu videí na sociálních sítích, zkusili si únikovou hru s názvem Vražda v knihovně nebo mohli zavítat na workshopy manželské dvojice Kláry Smolíkové a Jiřího Walkera Procházky, kteří se s velkým nasazením věnují mladým čtenářům.

Třetí ročník Do černého tedy vyslal jasnou zprávu. Věnujme se všem čtenářům, ale zaměřme se zejména na ty mladé. Naučme se být cool na sociálních sítích, nebojme se točit videa, kde budeme básnit o knihách, ale třeba i představovat zákulisí naší knihovny. Vyjděme za lidmi, buďme tu pro ně a nezapomínejme, že knihovna už dávno není místem, kde se jen půjčují knihy. A pro nás knihovníky jedno velice důležité poselství – fantazie nemá hranice, pojďme se bavit, buďme moderní a čtenáři si k nám jistě najdou cestu.

 

Pozn. red.: Další ročník konference by měl proběhnout 22. 1. 2018. Zvažuje se dokonce, zda ji nerozšířit na dva dny. Na stránkách Čtenáře vás o tom budeme opět včas informovat.