Main content

ZE ZAHRANIČÍ: Knihy sbližují státy bývalé Jugoslávie

KLÁRA TRUCHLÁ klara.truchla@nkp.cz

Chorvatský knižní veletrh Interliber otevírá své brány každým rokem v první polovině listopadu. Byť má přívlastek „mezinárodní“, je především orientovaný na domácí publikum a knihovny. Vystavují všichni vydavatelé, kteří v chorvatském knižním byznysu něco znamenají.

Již dlouhá léta se veletrh koná na stejném místě, v Novém Záhřebu, tj. na opačné straně řeky Sávy od centra města. Probíhá v obrovských veletržních halách – ještě z doby Jugoslávie – a otevření stánků jednotlivých vystavovatelů lze považovat za chorvatský svátek knihy.

Během veletrhu se uskuteční bezpočet kulturních událostí: autogramiády, přednášky, divadelní představení a programy i pro nejmenší publikům. Veletrh také v hojném počtu navštěvují celé třídy základních a středních škol.

Vstup je bezplatný pro všechny návštěvníky. Slevy publikací zde dosahují až 50 %, proto je to jedinečná příležitost především pro čtenáře. Spokojeni jsou samozřejmě také nakladatelé a knihkupci.

Knižní kultura a obchod, jak se zdá, mají větší moc než zbraně. Mezi chorvatské vydavatele se totiž postupně vracejí některé větší knižní domy z Bosny a Hercegoviny nebo také ze Srbska. A naopak – některá velká chorvatská nakladatelství, jako jsou např. Školska knjiga a VBZ, otevřela už své pobočky také v Bělehradě. Posledního ročníku knižního veletrhu Interliber, který se uskutečnil ve dnech 8.–13. listopadu 2016, se zúčastnilo s podporou Srbské hospodářské komory 18 srbských nakladatelů. Svědčí to o velkém přínosu, kterým se může vykázat kulturní diplomacie daných zemí.

Rozsahem se veletrh Interliber řadí mezi ty menší – podobně, jako třeba maďarský KönyvfesztivalSajam knjigav Bělehradě nebo srovnatelné akce, které se konají v Lublani, v Sarajevu a v Cetyni v Černé Hoře. Pokaždé, když navštívím zmíněné knižní veletrhy, napadá mě myšlenka na uspořádání středoevropského knižního veletrhu. Vytvořila by se tak příležitost poznat nejnovější beletrii, vědeckou anebo populárně-naučnou literaturu nám kulturně blízkých zemí, se kterými sdílíme dlouhou a společnou historii.