Main content

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

ve chvíli, kdy připravuji do dubnového Čtenáře tento sloupek, na víc než tisíci místech finišují poslední přípravy před letošní pohádkovou Nocí s Andersenem. Propukne v pátek „na apríla“ a už netrpělivě na ni čekají desetitisíce dětí.

Je to neuvěřitelné, co se z nenápadné akce vzniklé před jedenácti lety v uherskohradišťské knihovně dnes stalo! Jak se rozkročila přes hranice naší země, dokonce Evropy, a poprvé se dostala na další dva kontinenty! Tak ať se podaří i to letošní nocování s hrdiny pohádek a dobrodružných příběhů, s jejich autory, ilustrátory a všemi milovníky čtení a krásných knih. Určitě se tomuto fenoménu budeme v příštích číslech věnovat.

I když už začalo kalendářní jaro, do obsahu tohoto čísla se mu proniknout evidentně nepodařilo. Přesto některé texty působí celkem optimisticky. Příkladem může být rozhovor s ředitelem Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v němž se seznámíme nejen s fungováním této instituce, ale i s jejími projekty, s bibliografickými databázemi i prací na rozsáhlých a pro českou literaturu zásadních publikacích. (Recenzi na Dějiny české literatury 1945 až 1989, které určitě v žádné knihovně nechybí, přineseme v příštím čísle.)

Optimistický nádech má i hlavní téma vě­no­vané zkušenostem se zavedením RFID te­ch­nologie v jedné z poboček Jihočeské vědec­ké knihovny v Českých Budějovicích. Vidět však fungování této technologie na vlastní oči může být ještě zajímavější!

Z dalších materiálů si dovolím upozornit na pokračování cyklu o regionálních funkcích, které tentokrát doputovaly do Karlovarského kraje. Na adresu zdejších knihovníků dlužno říci, že se mají opravdu čím chlubit a o co se podělit. Kladete si i ve vaší knihovně otázku, jak je to s absenčním půjčováním časopisů, jejichž součástí je CD? Odpovědět by na ní mohl příspěvek v rubrice Zákoník je také kniha. A do třetice - těm z vás, kteří se chystáte na pražský knižní veletrh, je určen rozhovor s jeho ředitelkou, v němž seznamuje s programem a hosty veletrhu.

Příjemné čtení vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ