Main content

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

zvědavost mi nedala, abych se na letošním knižním veletrhu nezašla podívat na prezentaci elektronických knih, které se razantně dožadují pozornosti. Prostor e-knih byl v permanentním obležení, jedno předvádění střídalo druhé, čtečky šly z ruky do ruky… A co bylo zajímavé, zájemci byli z různých věkových skupin.

Byť je kolem e-knih stále hodně otazníků - právních i technických - a ještě více emocí, uvědomila jsem si, že jejich cestu do „světa čte­ní“ nelze zastavit. Potvrdila to i nedávno vydaná první česká dětská knížka pro dospělé Tři tatínci a maminka autorů Michala Vie­we­g­ha, Pavla Šruta a Martina Reinera, vytvořená pro Apple iPad. Stránky reagují na dotek, překlápějí se, napovídají a zase zatajují další vývoj příběhu a dávají vyniknout ilustracím Galiny Miklínové. Kniha, nebo hračka? Asi obojí.

Konec konců e-knihy a jejich místo v knihovnách je i tématem červnového Čtenáře. Autor v článku shrnuje aktuální informace kolem e-knih v zahraničí, zmiňuje pravidla jejich půjčování a technické možnosti ochrany před kopírováním a odkazuje na společnosti, které knihovnám e-knihy už několik let poskytují. O tom, jakou cestou se v této věci vydáme u nás, bude nutné rozhodnout v co nejkratší době.

Seriál o regionálních funkcích se tentokrát přesunul na Vysočinu a autorky ve svých článcích rozebírají téma spolupráce knihoven z mnoha stran, rekapitulují, ale především informují o zajímavých a inspirujících projektech. Říká se, že radit se má jen po kapkách, my jsme se však v tomto čísle rozhodli na­bídnout vám dvakrát rubriku Jak na to. Věříme, že vás oba příspěvky svým obsahem zaujmou, vždyť získat informace o tom, jak se stát „wikipedistou“ nebo jak využít výročí knihovny k její propagaci, není k zahození.

A ještě dobrá zpráva na závěr: 25. 5. 2011 byla kolekce 526 univerzitních grafických tezí z Národní knihovny ČR zapsaná do světového registru Paměť světa UNESCO. Je to už třetí zápis pro Českou republiku.

Příjemné a inspirující čtení vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ