Main content

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

minulý měsíc (10. února) proběhl v pořadí již šestý Den bezpečnějšího internetu. Jeho hlavním tématem se stal boj proti kybernetické šikaně. V poslední době se s tímto pojmem můžeme setkat na stránkách mnoha novin a časopisů stále častěji a právě v uplynulém měsíci jsem měla pocit, že se o tomto problému vyhrnula přímo lavina článků. Nejvíc ohroženou skupinou jsou opět děti a mládež, i když dospělých se samozřejmě toto nebezpečení rovněž může týkat. Závěrem většiny souvisejících materiálů a konferencí je fakt, že úlohu rodičů při ochraně dětí v tomto případě nemůžou nahradit žádné technologie. Nezastupitelnou roli ve výchově však také hraje školní prostředí a navazující mimoškolní aktivity dětí. Právě učitelé a při různých akcích i knihovníci jsou dalšími skupinami lidí, kteří s dospívajícími tráví mnoho času a mají na ně poměrně značný vliv. Mohou být tedy nápomocni i zde.

O spolupráci škol a knihoven a potřebě funkčních školních knihoven se intenzivně hovoří již delší dobu. Březnového Čtenáře jsme v loňském roce věnovali zčásti právě školním knihovnám a ani letos tomu není jinak. Příspěvky na toto téma se tentokrát zabývají kratším shrnutím situace školních knihoven v České republice i na Slovensku a představením zajímavého projektu na podporu informační gramotnosti žáků středních škol.

Březnové a dubnové dny jsou přímo nabity zajímavými semináři, výstavami a dalšími aktivitami pořádanými knihovnami. Na některé z nich upozorňujeme v rubrice Poznámky do diáře, dalším se snažíme poskytnout alespoň část prostoru uvnitř čísel Čtenáře a určitým nelze jinak než věnovat celý příspěvek. Tak jako je tomu v případě Noci s Andersenem či u rozhovoru o letošním veletrhu Svět knihy Praha. Jarní číslo ještě doplňují zajímavé materiály o systému veřejných knihoven, o vývoji Polytematického systematického hesláře či projektu Třetí kariéra. Ti, kdo v únorovém čísle marně hledali pravidelné hodnocení webových stránek veřejných knihoven, se dozví „proč nenašli“.

Doufám však, že nadále si své téma ve Čtenáři  najde většina z vás.

LENKA ŠIMKOVÁ