Main content

Z KNIHOVEN...

Jak Městská knihovna v Praze k opencard přišla

Projekt opencard vznikl z rozhodnutí města Prahy vydávat karty, které zvýší pohodlí občanů a návštěvníků a budou praktickým pomocníkem pro život ve městě. Inspiraci Praha čerpala z praxe ze světových metropolí (Tokio, Sydney, Londýn), ale také českých měst, která podobné karty již využívají. První karty byly vydány v roce 2007 a město podpořilo projekt „startovací soutěží“ o hodnotné ceny. Služeb, které byly v té době na kartu napojeny, však nebylo mnoho - parkování v centru města a možnost využívat kartu jako čtenářský průkaz do Městské knihovny v Praze.

Po roce, kdy se kolem opencard nedělo nic závažného, se vody rozvířily informací, že se do projektu zapojí také Dopravní podnik hl. m. Prahy a karta tak získá novou funkci elektronické tramvajenky. Zajištění této agendy nebylo ani pro jednu stranu jednoduché, ale dnes již karta funguje a je „chytrou čipovou kartou, která se hodí jak Pražanům, tak i návštěvníkům Prahy. Jejím vydavatelem je Magistrát hl. m. Prahy a cílem projektu je nejen otevření nových možností komunikace mezi městem a jeho obyvateli, ale především jednodušší přístup ke službám“.

Druhá vlna vydávání opencard, spojená u většiny lidí s nutností nahrát si na ni jízdné na městskou hromadnou dopravu, odstartovala v létě 2008 a Městská knihovna v Praze se ocitla téměř ve středu dění. Třináct jejích poboček se stalo místy, kde si lidé mohli podat žádost o kartu a také si ji hotovou vyzvednout. Na podporu vydávání karet vyhlásilo město dva časově omezené bonusy - slevu na roční jízdenku městské hromadné dopravy a roční zápisné do knihovny zdarma. V době souběhu obou bonusů (září až říjen 2008) byly knihovny vytížené na maximum. Od září do konce roku 2008 přijaly celkem přes padesát tisíc žádostí a přitom nepřestaly poskytovat služby, které po knihovně lidé běžně žádají. Zatěžkávací zkoušku provozu knihoven zvládli knihovnice a knihovníci velmi profesionálně, což se projevilo v kladném hodnocení knihovny ze strany veřejnosti i médií.

A co Městské knihovně v Praze opencard přinesla? Zejména 8100 nově zapsaných čtenářů, přes dvacet tisíc čtenářů využívajících opencard jako čtenářský průkaz a cenné zkušenosti s agendou, která na první pohled nemá mnoho společného s knihovnickými službami, ale stala se důležitou součástí života v metropoli.

Více informací o opencard: http://opencard.praha.eu/http://www.mlp.cz/opencard.htm.

LENKA HANZLÍKOVÁ
 

Dudek prolétl všemi generacemi

Městská knihovna Litvínov se zapojila do 2. ročníku celostátního projektu Kamarádka knihovna1. A protože spolupracuje i s okolními obcemi, přizvala tentokrát do projektu Základní školu v Hoře Sv. Kateřiny. Od září do prosince roku 2008 navštěvovali žáci této školy litvínovskou knihovnu. Program pro menší děti měl název Vítejte v knihovně a byl složen ze čtení českých pohádek, soutěží, her a kvízů. Starší žáci se zábavnou formou seznamovali s knihovnickými pojmy, učili se hledat informace na webu knihovny a vytvářeli literární a výtvarné práce.

Za účast v projektu dostaly děti od litvínovské knihovny dárek v podobě vystoupení malíře a ilustrátora Adolfa Dudka2, který za dětmi přijel ve čtvrtek 22. ledna 2009 do jejich školy.

Malířova interaktivní show s názvem Malování pro děti okamžitě vtáhla do děje jak malé školáky, tak jejich učitelky. Děti si vyzkoušely, že mohou vlastně namalovat cokoli pomocí čtyř základních tvarů - kruhu, trojúhelníku, čtverce a obdélníku. „Malíř jim poradil, jak tvary jednoduše kombinovat. A dokonce i ti, kteří si mysleli, že jim kreslení nikdy nepůjde, sklidili potlesk spolužáků“, říká s úsměvem Marcela Gűttnerová, organizátorka akce. Pro starší žáky A. Dudek připravil malou výtvarnou dílnu, kde se naučili, jak si při kreslení postavy rozvrhnout její proporce, kam na obličeji umístit oči a jak rychle změnit výraz tváře při různých emocích člověka.

Závěrečné čtvrteční vystoupení ilustrátora patřilo seniorům na pobočce knihovny v Citadele, kterým byl zahájen IV. ročník Univerzity volného času3. Senioři se nejen dobře pobavili, ale také si odnesli informace o tom, jak vypadají nejrůznější dětské knihy, malířské techniky a práce skutečného ilustrátora od inspirace po vznik celé knihy.

Dudek prostě v Litvínově prolétl všemi generacemi posluchačů a všichni byli jeho vystoupením nadšeni“, uzavírá spokojeně M. Gűttnerová.

-MG-

 

Odkazy:

1 http://www.kamaradkaknihovna.cz/

2 http://www.adolfdudek.cz

3 http://www.knihovna-litvinov.cz/knihovna-litvinov/akce.php?sub=171&ida=313