Main content

KNIHOVNA Z OBÁLKY

Britská knihovna

British Library

Londýn

Fakta a zajímavosti:

Probírat se podrobněji informacemi o vzniku Britské knihovny ukazuje, že postoj části české společnosti k nové budově naší národní knihovny není nikterak ojedinělý. Na své si přišel i architekt Colin St. John Wilson, autor návrhu Britské knihovny, který se musel po dobu téměř 20 let, než byla dokončena (na konci 1996), vypořádávat nejen s nepřízní veřejnosti, ale také se změnami stavebního místa, oklešťováním projektu na polovinu původní velikosti, se zastavením vládních dotací apod. Přes tyto potíže se podařilo postavit knihovnu, která sice „trpí určitou formální nejistotou“, ovšem o níž její největší odpůrci hovoří, že její „krása bere dech“. Je největší veřejnou budovou ve Velké Británii postavenou ve 20. století, stojí poblíž železničního nádraží St. Pancras.

  • Jako samostatná instituce byla Britská knihovna založena zákonem 1. 7. 1973, do té doby byla součástí Britského muzea. Základní kámen položil r. 1982 princ Charles, který však knihovně nebyl moc dobrým patronem. V r. 1988 stavbu popsal jako „ponurý shluk budov tápavě hledajících nějaký symbolický význam…“ 
  • Patří k největším na světě (spolu s Knihovnou amerického Kongresu), uchovává na 150 mil. jednotek, má největší sbírku vědeckých publikací na světě. Její zvukový archiv, který byl do knihovny začleněn v r. 1983, obsahuje nahrávky od 19. stol. až po nejnovější nosiče. Knihovna shromáždila také více než 8 mil. poštovních známek.
  • Kromě vlastních sbírek jsou v budově tři čítárny, tři výstavní galerie, přednáškové sály, konferenční centrum, knihkupectví, restaurace a kavárny. Hlavní část knihovních sbírek je uložena ve čtyřech podlažích suterénu v klimatizovaných skladech, které sahají do hloubky 23 metrů a je v nich přibližně 342 km regálů.
  • Za vstupní halou se nachází šestipatrová 17 metrů vysoká prosklená věž, v níž je umístěna Králova knihovna, soukromá sbírka krále Jiřího III., čítající na 60 000 svazků. Jeho syn Jiří IV. ji v r. 1823 věnoval národu.
  • Nádvoří knihovny dominuje Palozziho bronzová socha Newtona (podle Williama Blakea). Vzdálenější konec nádvoří zdobí masivní odlévaná bronzová brána tvořena písmeny BRITISH LIBRARY, jejímiž autory jsou David Kindersley a jeho žena Lidy Lopes Cardozo. Ve vstupní hale, po stranách lemované rozlehlými schodišti, upoutá pozornost sedmimetrová čtvercová tapiserie navržená americkým malířem R. B. Kitajem. 
  • Mezi vzácnými exponáty Britské knihovny, které jsou vystaveny v jedné ze tří galerií (Johna Ritblata), mohou návštěvníci kromě jiných vzácných tisků obdivovat Lindisfarnská evangelia (asi z roku 700), Magnu chartu liberatum(1215), Gutenbergovu bibli (1455), první svazek sebraných her W. Shakespeara, tzv. First Folio (1623) či poznámkový sešit Leonarda da Vinciho.
  • Britská knihovna je vytvořena z trvanlivých materiálů - cihel, kamene, oceli a šedozelené břidlice. Pro zajímavost stojí uvést, že na její stavbu se použilo 10 mil. červených cihel, které byly vyrobeny v Leicestershiru.

 

Zdroj: Čtenář roč. 48/1996, č. 4 (H. Jirkalová), roč. 51/1999, č. 7-8 (A. Brožek)

a další periodika. Foto: Jarmila Kučerová, Lea Prchalová