Main content

Velká příležitost pro knihovny

Až vyjde toto číslo Čtenáře, bude zábavná anketa České televize Kniha mého srdce, kterou 4. dubna slavnostně odstartoval zahajovací večer na prvním programu ČT, v plném proudu. Rozsáhlá kampaň začala počátkem března a na obrazovkách jsme mohli sledovat herce Jaroslava Duška, který projekt moderuje, jak předváděl „ochutnávku své“ knihy, lezení po žebříku a snahu dosáhnout na nejvyšší polici virtuální knihovny… 

Po čtyři dubnové sobotní večery se máme možnost postupně setkávat s významnými osobnostmi ze světa kultury a veřejného života a dozvídat se o svých oblíbených autorech, dílech i postavách řadu zajímavostí a dokonce kuriozit o knihách. V průběhu šesti měsíců letošního roku můžeme pak hlasováním najít nejoblíbenější knihu naší země.

Kniha mého srdce je inspirovaná pořadem britské rozhlasové a televizní společnosti BBC The Big Read (www.bbc.co.uk/bigread), který byl ve Velké Británii uveden v roce 2003. Česká televize zakoupila na tento pořad licenci, vychází z něj, ale přizpůsobuje ho našim podmínkám. (O pořadu The Big Read přinášíme podrobnější informace v následujícím materiálu.) 

Jako samozřejmé se jeví, že do projektu Kniha mého srdcebyly přizvány knihovny a staly se jedním z jeho hlavních partnerů. Vždyť s akcemi na podporu čtení mají dlouholeté zkušenosti a navíc na podobnou anketu s názvem Moje kniha si troufly už před pěti lety. Bude proto velmi zajímavé porovnat výsledky obou akcí a dozvědět se, jak se za uplynulých pár let změnil či nezměnil vkus českých čtenářů.

Na otázku - v čem vidí hlavní smysl této ankety a celého projektu? - odpověděl PhDr. Vít Richter, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků, že ho považuje za dobrý způsob, jak spojit zábavu se zamyšlením nad vlastní četbou. „Jsme společností, která stále více preferuje pohyblivé a ozvučené obrázky. Řada průzkumů naznačuje, že mladí lidé a zejména děti mají stále větší problém s něčím tak základním, jako je četba. Neumět číst ale do budoucna znamená neschopnost učit se, a to je pro společnost, která sama sebe označuje jako společnost znalostí, velmi nebezpečné. Pořad Kniha mého srdce může pomoci lidem zvýšit potěšení z četby i rozšířit jejich čtenářské obzory. To je také hlavní důvod, proč knihovny na pořadu spolupracují.“ 

Určitým prologem ke Knize mého srdce byla knihovnická Noc s Andersenem, která proběhla z 3. na 4. dubna ve stovkách českých, slovenských a dalších knihovnách. Dalším příspěvkem více než sedmi stovek knihoven přihlášených do projektu je, umožnit veřejnosti hlasování o nejoblíbenější knihu jednak přes internet a také pomocí hlasovacích kuponů. Své každodenní aktivity na podporu četby mohou knihovny propojit s televizními i rozhlasovými pořady (na pořadu se podílí i několik stanic Českého rozhlasu), což vytváří neopakovatelnou příležitost k propagaci sa-motných knihoven a jejich práce.

S projektem Kniha mého srdce souvisí řada doprovodných akcí a programů. Jeho interaktivní charakter nespočívá jen v hlasování během přímého přenosu. Prostřednictvím speciální webové stránky www.knihasrdce.cz se diváci mohou sdružovat, doplňovat si informace, diskutovat nebo se účastnit literárních kvizů a soutěží. Při představování projektu, které se uskutečnilo 4. března ve smíchovské pobočce pražské Městské knihovny, si dramaturgie ČT slibovala, že se „atmosféra celé akce ponese v lehce bojovném duchu, nebude postrádat humor a zajímavá setkání. Nepůjde o soupeření mezi velkými literáty, ale mezi čtenáři, tedy mezi všemi těmi, kteří mají chuť zvolit si svou oblíbenou knihu! V této soutěži nejde České televizi o závod s peoplemetry a s komerčními televizemi, ale o projekt s jednoznačně kulturním a vzdělávacím obsahem, kterým by ráda zasáhla celé široké spektrum českého kulturního publika“. 

V těchto dnech už můžeme sami vlastní aktivitou zmíněná očekávání naplňovat a rozhodovat, zda se knihou českých čtenářů stane BabičkaSaturninDobrý voják Švejk nebo Harry Poter či někdo úplně nečekaný. 

Z tiskových materiálů připravila -ova-