Main content

JAK SE BUDÍ KNIHOVNY: Pohledem metodika 4

HANA MATĚJČKOVÁ matejckova@svkkl.cz

Metodičky a metodici – donkichoti v terénu

O svém metodickém „poslání“, kterému se v kulturní oblasti věnuji už několik desetiletí, jsem vždycky s nadsázkou říkávala, že radím těm, kteří svou práci umějí, jak ji vlastně mají dělat. Nad stolem jsem dokonce mívala Lecův citát: Vždycky se najdou Eskymáci, kteří vypracují pro obyvatele Konga pokyny, co dělat v době tropických veder.

Všechno, co můžete, musíte podpořit argumentací ze šuplíku snů a přání, zapojit chabou sílu přesvědčivosti, osobního nadšení,fyzické pomoci.

Dlužno dodat, že v časech velkého bratra měl význam daného citátu několik sendvičových vrstev, ale tou, kterou jsem si vybrala jako nejchutnější, bylo ono upozornění, abych se na své svěřené ovečky nevytahovala, pozorně poslouchala, byla empatická a trpělivá, vždycky mluvila srozumitelnou řečí a dokázala odhadnout možnosti. Tak se na věc díváme všichni, že ano, milí souputníci? Ale ne vždy se nám daří.

 

Modelová situace A

Jak si máte udržet nadhled, když přijedete do nádherné obce, kterou obklopují klidové zóny, cyklostezky, na návsi s anglickým trávníkem se tyčí památeční lípa, potkáte novou autobusovou zastávku oděnou do skla a chromu, lavičky, osvětlení, zámkovou dlažbu chodníků, barevné fasády domů? Tady to žije, řeknete si obdivně. A pak přijdete na úřad a pan starosta zavolá nějaké děvče, které odloží koště a jde vám otevřít starou rozvrzanou skříň plnou knih z výměnného fondu.

  •  To to máte hezky nachystané, pochválíte s představou, že nový výměnný soubor je netrpělivě očekáván.
  •  To je naše knihovna, špitne děvče.
  •  Knihovna? Tahle skříň je knihovna? Prostě nechápete.

A hned vám koudel hoří a hned letíte za starostou.

  • Pane starosto, prosím, s tou skříní vedle, to myslíte vážně?

Starosta se sebevědomě rozloží do svého vůdcovského křesla. Vy se pokoušíte o jogínské dýchání. Nebude to lehký rozhovor.

  • Tady o knihovnu není zájem. Vlastně ji tu držím jenom z takové nostalgie, řekne a v koutku mu cukne úsměšek.

A vy začnete hrát mariáš, vynášíte desítky, filky, esa, flek, re, tuty a domů odjíždíte bez bot, smutná a ponížená.

Modelová situace B

Jinde rekonstruují knihovnu a vy se společně s knihovnicí těšíte, jak to bude voňavé a pěkné místo. Jak tam lidem bude dobře. O to víc, že knihovnice patří do party mladých nadšenců, kteří vedle ve vsi hrají divadlo, pořádají karnevaly, masopusty, letnice a zimnice a kdo ví, co ještě. A pak se dozvíte, že se ve zrekonstruovaných prostorách usadila mladá ambiciózní starostka a knihovnici oznámila, že pro knihovnu prostory nemá, tudíž ji ruší…

Modelová situace C

A tady si zase připadáte jako v akčním filmu. Jedete na metodickou návštěvu, jste domluvená s knihovnicí, přijedete přesně na čas. Obecní úřad otevřený. Mříž, která chrání dveře knihovny, také otevřená. Zaťukáte, otevřete a spustíte obecní alarm. A ze dveří kanceláře vyletí rozlícený starosta, který pravidelně diskutuje o kriminalitě v pořadech České televize, řve stejně jako ten alarm a telefonuje na FBI, aby vás zatkli a zneškodnili, a vy prcháte chodbou a vysvětlujete. Marnost a neslyšitelnost! A knihovnice si zatím doma ve skleníku v poklidu pikýruje rajčata a teprve signál nesoucí se vesnicí ji přiměje k evakuaci na domluvené místo.

Máme holé ruce?

Často si tedy postesknete, že v ruce – kromě legislativy a doporučení – nemáte vůbec nic. Všechno, co můžete, musíte podpořit argumentací ze šuplíku snů a přání, zapojit chabou sílu přesvědčivosti, osobního nadšení, fyzické pomoci. A je vám jasné, že pokud to klapne, budete si zase večer kapat do očí Visine, protože už zase budete mít z prachu a plísní zánět spojivek, mazat záda koňskou mastí, protože jste si vyhodila plotýnku, když jste přestavovala regály, a už vůbec nebudete mluvit na toho svého Rhetta Butlera doma, protože dneska jste toho už opravdu napovídala dost a dost.

Metodičky a metodici? Jsou vyjednavači, bojovníky, přesvědčovateli, dělníky, donkichoty v terénu.