Main content

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

téma únorového čísla Čtenáře jsme pro vás připravovali již s myšlenkami na první jarní měsíc. Březen bude letos opět měsícem Internetu, a proto vám s předstihem přinášíme příspěvek o (ne)bezpečnosti této „Sítě sítí“.

Protože se taktéž blíží uzávěrka již devátého ročníku soutěže o nejlepší knihovnické www stránky - Biblioweb, můžete se inspirovat článkem o stavu webových stránek veřejných knihoven na konci roku 2007, svoje stránky ještě vylepšit a do 24. února je do soutěže přihlásit. Příspěvek o webových stránkách připravil autor A. Brožek již podesáté a příští rok pravděpodobně dojde k určitým změnám v jeho zpracování, které můžete ovlivnit i vy.

Na některé další akce, které se váží k Březnu - měsíci Internetu, upozorňujeme v další rubrice. Budeme se opět těšit na zprávy o akcích z vašich knihoven, třeba zda jste se zapojili do snahy obnovit tradici, kdy březen býval měsícem knihy.

Dále v tomto čísle nabízíme poutavé seznámení s francouzskými kulturními institucemi a slibované čtení o projektu Manuscriptorium pro školy, které jsme doplnili pohledem ze školní praxe. Přinášíme také další tři důvody, proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití.

V redakci jsme se rozhodli pro další novinku. Některá čísla Čtenáře bychom rádi věnovali z větší části jednomu tématu, problému či oblasti. První vlašťovkou bude v této souvislosti příští číslo časopisu, které přinese příspěvky zaměřené na školní knihovny. Rádi přijmeme i vaše náměty a návrhy na tato „monotematická“ čísla Čtenáře.

V elektronické konferenci Knihovna proběhla nedávno informace o aktivitě Živá knihovna, kterou pořádá Organizace na podporu menšin. Projekt, jehož podtitul zní Nesuď knihu podle obalu a v jehož rámci jsou namísto knih „půjčováni” lidé, kteří ve svém každodenním životě čelí různým předsudkům a stereotypům, nás vedl k dalšímu „obálkovému” zamyšlení nad rolí knihoven v dnešní společnosti.Ty jsou mimo jiné i místem multikulturního setkávání a dialogu a mnohé z nich se stávají jednou z bran k integraci cizinců.

Přeji i vám mnoho zajímavých setkání a dialogů.

Lenka Šimková