Main content

SYLVA ŠIMSOVÁ ODPOVÍDÁ Z ANGLIE

Dotaz: Co soudí britští knihovníci o novém standardu pro popis dokumentů - RDA?

Odpověď: Resource Description and Access (RDA) vytváří Joint Steering Committee for Anglo-American Cataloguing Rules jako náhradu původních katalogizačních pravidel AACR2. Má být publikován v roce 2009.

Na práci tohoto mezinárodního výboru se podílí American Library Association (ALA), Australian Committee on Cataloguing (ACOC), British Library (BL), Canadian Committee on Cataloguing (CCC), Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP) a Library of Congress (LC).

Bibliografické záznamy podle nových pravidel RDA budou sice slučitelné se záznamy podle AACR2, ale budou založeny na zcela novém přístupu. Záměrem změny je formulovat základní mezinárodně platné principy, které by byly všeobecně použitelné nejen pro knihovnictví, protože vedle knihovníků vytvářejí záznamy o informačních zdrojích také třeba autoři, administrátoři a - v některých případech bez lidského zásahu - počítače. Pravidla by měla být jednoduchá, měla by vycházet ze zásad, podle nichž by uživatelé sami rozhodovali o jednotlivých úkonech. Zásady by měly být vhodné pro všechna média a měly by být mezinárodně přijatelné.

K diskusi o jednotlivých pravidlech je zvána odborná veřejnost, nejenom organizace, ale také jednotlivci. Dokumenty o práci RDA, například Prospectus s výzvou k diskusi a formulářem pro kritiku, jsou k dispozici on-line (www.collectionscanada.ca/jsc/rdaprospectus.html).

Vedle toho na webu existuje veřejnosti otevřené diskusní fórum RDA-L, jehož hostitelem je Library and Archives of Canada.(www.collectionscanada.ca/jsc/rdadiscuss.html).Na této adrese najdete informace, jak se do diskuse zapojit. V jejím archivu jsou uloženy příspěvky od konce roku 2005.

Pro digitální dokumenty byla nedávno založena diskusní skupina DCMI Task Group on RDA (communities.cilip.org.uk/blogs/catalogueandindex/archive/2007/06/17/dcmi-task-group-on-rda.aspx).

O projektu RDA se zatím ve Velké Británii poměrně málo píše. Pravděpodobně proto, že zájem o katalogizaci v naší profesi poklesl. Britští knihovníci, kteří pracují v tomto oboru, mají možnost stát se členy odborné sekce CILIP nazvané Cataloguing and Indexing Group (www.cilip.org.uk/specialinterestgroups/bysubject/cataloguingindexing). Od roku 1966 sekce vydává časopis Catalogue and Index (ISSN: 0008-7629), jehož rejstřík pro léta 1991-2000 je na webové stránce BUBL (bubl.ac.uk/archive/journals/cai/). Skotská pobočka má diskusní skupinu lis-ukbibs (www.slainte.org.uk/cilips/sigs/cigs/cigsindex.htm).

V nejvíce čteném knihovnickém časopise Update byla o RDA nedávno jen krátká zpráva (New bibliographical standard by end of 2009, Update v. 6, no. 12, December 2007, p. 5). Podrobný článek o projektu RDA vyšel před rokem v knihovnickém internetovém časopise Ariadne (Chapman A. RDA: a new international standard, Ariadne, issue 49, October 2006; www.ariadne.ac.uk/issue49/chapman). Zájem o RDA asi vzroste, až se bude blížit datum dokončení tohoto projektu.