Main content

Je profese knihovníka úplně zastaralá? – 33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití – 2

WILLIAM SHERMAN

4. Internet knihovny doplňuje, ale nenahrazuje

V rámci školení občanů zaměřeného na vyhledávání informací poskytuje Long Island University užitečnou typologii zdrojů, jež mohou být prostřednictvím knihovny zpřístupněny. Tato typologie uvádí, že jde o noviny, periodika, knihy a ostatní prameny. Je zajímavé, že WWW je mezi těmito zdroji zatím ještě uveden jako alternativní přístup k vyhledávání informací. Ale to není náhrada. Dále vyjmenovává a charakterizuje výhody knihoven při vyhledávání informací pro výzkum ve srovnání s internetem, ale nezapomíná ani na přednosti internetu včetně možnosti zjištění vzorku veřejného mínění, rychlosti se kterou je možno shromáždit fakta a široké škály myšlenek. Celkově je však velmi dobře vystižena podstata věci: Knihovny jsou úplně jiné instituce než WWW. V tomto světle začíná být diskuse o nahrazení jednoho druhým absurdní.

5. Školní knihovny a knihovníci zlepšují výsledky studentů při zkouškách

Studie z roku 2005 o školních knihovnách státu Illinois ukazuje, že studenti, kteří často navštěvují dobře doplňované a personálně vybavené knihovny, končí s vyšším bodovým ohodnocením (ACT) a dosahují lepších výsledků při písemných i ústních zkouškách.

Zajímavým způsobem poukazuje studie na to, že přístup k digitálním technologiím hraje důležitou roli u výsledků testů, poznamenávajíc, že „střední školy s počítači připojenými ke knihovním katalogům a databázím zaznamenávají více než šestiprocentní zlepšení (6,2 %) ve výsledcích studentů“.

6. Digitalizace neznamená destrukci

Dychtivost s jakou se vrhají knihovny do spolupráce s Google Book Search nemá nic společného se způsobem myšlení, jehož výsledkem je invaze podobná „náletu kobylek“. Knihovny, včetně Oxford University, University of Michigan, Harvard, Complutense University v Madridu, New York Public Library, University of Texas, University of California a mnoha dalších, spolupracují na projektu Google, nevyhýbají se mu.

Na oplátku za zpřístupnění svých fondů budou mít tyto knihovny všechny své knihy elektronicky dostupné pro své vlastní uživatele. Zatímco lze očekávat, že všechny knihy nepodléhající copyrightu budou v mnoha případech plně zpřístupněny veřejnosti, k materiálům podléhajícím copyrightu - včetně předplacených časopisů - bude přístup stále omezen. Důvodem k tomu je částečně to, že výjimky Google Book Search nesahají příliš daleko. Google Book Search nezaštítí knihovny před jakýmkoliv rizikem toho, že budou vystaveny stíhání za překročení zákona o autorském právu.

přeložil MIROSLAV RESSLER