Main content

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

údaje, které vidíte na obálce březnového Čtenáře, pocházejí ze studie čerpající z výzkumu Jak čtou české děti (2002). Podpora dětského čtenářství je další z prioritních oblastí, která nás napadá při celoročním zamýšlení nad současnou rolí knihoven.Však právě v tuto chvíli v mnohých knihovnách vrcholí přípravy na již tradiční Noc s Andersenem, která proběhne 28. března. Tento den je v Česku také Dnem učitelů. Myslím si, že profese knihovnická a učitelská mají mnoho společného.

Také školní prostředí má vliv na četbu dětí. I to je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli věnovat toto číslo Čtenáře několika příspěvky školním knihovnám. Úvodní příspěvek shrnuje celkové pojetí školních knihoven (nejen) v České republice a zabývá se jejich žádoucí přeměnou na studijní a informační centra škol. Druhý článek je zaměřen na jeden z aspektů těchto center, a to na jejich úlohu v konceptu zdokonalování školy. Připomíná důležitou skutečnost, že školní knihovny neslouží jen žákům, ale také učitelům a vedení školy.

Další téma týkající se legislativy v oblasti školních knihoven na Slovensku jsme vybrali proto, že v České republice podpora na tomto poli není dostatečná. Blok monotematických příspěvků uzavírá nahlédnutí do španělských školních knihoven. A proč právě Španělsko? Tato země bude čestným hostem veletrhu Svět knihy Praha, který se koná letos již v dubnu. Velmi zajímavý rozhovor s jeho ředitelkou najdete na dalších stránkách a věřím, že i vy se necháte zlákat k návštěvě.

V těchto dnech končí sběr a kontrola statistických dat z veřejných knihoven za rok 2007, která dále zpracuje Národní informační a poradenské středisko pro kulturu. Jaké zajímavé informace můžete z těchto dat vyčíst, ukazuje příspěvek o kalkulátoru pro vyhodnocování standardu veřejných knihovnických a informačních služeb.

Třetí letošní číslo Čtenáře jsme se opět pokusili namíchat tak, aby si každý z vás v něm nalezl své. Těší nás proto i vzrůstající zájem o elektronickou verzi časopisu.

Užijte si spolu s vašimi uživateli zbytek Března - měsíce Internetu, ale také Měsíce knihy, jara a v tomto roce i Velikonoc.

Lenka Šimková