Main content

KRONIKA: Za Zdeňkem Vojtkem

Dne 1. listopadu 2007 nás opustila významná knihovnická osobnost Ústecka. V Poličce toho dne zemřel Zdeněk Vojtek, bývalý náměstek pro vědecké služby Státní vědecké knihovny Maxima Gorkého v Ústí nad Labem (nynější Severočeská vědecká knihovna).

Zdeněk Vojtek po absolvování státního reálného gymnázia studoval v letech 1945 až 1949 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor knihovnictví, pomocných věd historických a českého jazyka, kde sice získal absolutorium, ale studium neukončil státní zkouškou. Po krátkém působení v učitelském povolání a po ukončení vojenské prezenční služby nastoupil v roce 1956 jako knihovník do tehdejší Československé akademie zemědělských věd. V letech 1961 až 1963 působil jako technik v Ústřední zemědělské a lesnické knihovně v Praze.

Do ústecké knihovny nastoupil v říjnu 1963 a zpočátku vykonával funkci vedoucího metodického oddělení. V roce 1975 se stal vedoucím odboru speciálních služeb a od listopadu 1978 až do odchodu do důchodu v červnu 1986 byl zástupcem ředitele knihovny a jeho náměstkem.

Zdeněk Vojtek se zasloužil o vybudování celookresního centralizovaného systému knihovnických služeb, který se stal vzorem pro ostatní regiony. Několik let redigoval Výběr kulturních výročí, organizoval tzv. jarní setkání se spisovatelem a krajská kola soutěže Budujeme vzornou lidovou knihovnu. V osobě Z. Vojtka odešel milý člověk, který byl připraven kdykoliv poradit mladším i starším kolegům.

(abr)