Main content

Je profese knihovníka úplně zastaralá? - 3

33 důvodů proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití

WILLIAM SHERMAN 

7. Digitalizace znamená de facto i přežití 

Daniel Greenstein z University of California uvádí velmi praktický důvod digitalizace knih: v elektronické formě nejsou knihy vystaveny ve stejné míře přírodním katastrofám nebo zkáze, jejichž riziko je tím větší, čím jsou knihy starší. Dokonce uvádí knihovny zničené hurikánem Katrina jako důležitou připomínku citlivosti a zranitelnosti kulturní paměti.

8. Digitalizace chvíli potrvá. Dlouhou chvíli… 

Zatímco vyhledávání knih probíhá v atmosféře pohybu, který se nedá zastavit, bourá všechny zdi mezi knihovnami a odkrývá neznámé poklady, digitalizace je stále daleko od dosažení svého cíle. S odhadovanými 100 miliony knih, které byly vytištěny od vynalezení pohyblivé sazby, tento proces sotva pokročil. Digitalizace je drahá a komplikovaná a dosud zdigitalizovaný milion knih (Googlem) je kapkou v moři. „Většina informací“, jak poznamenal Jens Redmer, ředitel Googlu pro Evropu, „se nachází mimo internet“.

Ale jak dlouho potrvá digitální zaznamenání všech poznatků na světě? V roce 2002 se Lary Page chlubil, že Google je schopen zdigitalizovat přibližně sedm milionů knih za šest let. Do roku 2007 se mu podařilo zaznamenat milion knih. Když předpokládáme, že se Google vypořádá s legislativními a logistickými problémy a vychrlí kolem sedmi milionů knih každých 6 let, nejbližší možné datum dokončení připadá stále až na rok 2092.

Mezitím širší základna uživatelů bude spoléhat na místní knihovny nebo on-line sbírky toho, co již je digitalizováno. Omezování činnosti „fyzických“ knihoven ještě před dokončením digitalizace, by znamenalo nechat čtenáře na holičkách.

9. Knihovny nejsou jen knihy

Moderní technologie se integrují do knihovnických systémů, ale neničí je. Kdyby se tento trend dostal až do extrému (ačkoliv je pravděpodobné, že se tak nestane), mohli bychom nakonec celé knihovní fondy degradovat na databáze a zpřístupňovat je pouze v digitální formě. A v jaké pozici by pak byli knihovníci? Byli by pak „převálcováni“ tímto „nadčasovým nepřítelem“ práce?

Ve skutečnosti nikoliv. Technologie vlastně ukazují, že knihovníci tu nejsou jen proto, aby ukládali knihy do regálů. Jejich práce spíše spočívá ve vedení a školení návštěvníků jak vyhledávat informace bez ohledu na to, zda jsou v klasické či digitální formě. Technologie poskytují lepší přístup k informacím, ale je to složitější nástroj, často vyžadující odborné know-how. A to je základ knihovníkovy nové specializace: školit uživatele, aby zvládali nejpokrokovější postupy, které by jim pomohly k efektivnějšímu získávání informací.

přeložil MIROSLAV RESSLER