Main content

Mahenův památník v Brně

Jsem milíř, který v lesích dýmá...

Doutnám uvnitř neustále...

Ať si dělají plameny uvnitř, co chtějí - ale jenom uvnitř!

Pravá cena života nenalézá se dnes či zrovna zítra.

A uťal bych si raději ruku, než bych pracoval s přejatými

již, osvědčenými a příjemnými.

Jiří Mahen

 

Citát z knihy krátkých próz Jiřího Mahena Díže si vybrala Společnost Jiřího Mahena jako motto pro svůj členský zpravodaj Milíř i pro náplň svého směřování. Mahenův památník (dále jen MP), od jehož otevření uplynulo v prosinci loňského roku 15 let, je mj. základnou pro činnost tohoto občanského sdružení. Jeho dlouholetým předsedou je básník, dramatik, překladatel a všestranný kulturní činitel Ludvík Kundera a mezi členy najdeme nejednu významnou knihovnickou či literární osobnost.

Podle odkazu paní Karly Mahenové-Vančurové slouží MP zároveň jako pobočka knihovny, kterou založil a vybudoval Jiří Mahen, a zároveň jako muzeum, které připomíná jeho košatou osobnost. Stálá expozice pro nedostatek místa pouze naznačuje všechny jeho aktivity, velmi působivá je původní Mahenova pracovna. V MP se můžeme dozvědět ledacos z historie Knihovny Jiřího Mahena v Brně, bádat v Mahenových spisech i jeho literatuře nebo nacházet recenze na díla autorů spjatých s jižní Moravou či s Brnem.

I když počet registrovaných čtenářů se od otevření MP takřka zdvojnásobil a zejména v neděli knihovna „praská ve švech“, největšího ohlasu a zájmu návštěvníků dosáhla kulturní setkání na jeho půdě. Kromě besed pro školy všech stupňů (od mateřských po studenty Masarykovy univerzity v Brně) se zde pravidelně konají tzv. „Velká čtení“ z dosud nepublikovaných textů členů Obce spisovatelů, uvádění knih nekomerčních nakladatelství, přednášky o české literatuře Společnosti J. Mahena, čtení z textů osobností spjatých s Brnem Brunensia sub tegulis, cyklus Laureáti Nobelovy ceny. Dále představení studentského divadla Útulek a jiných mladých divadelních a literárních tvůrců. V pořádání besed spolupracuje i se sdruženími a institucemi podobného zaměření - Společností Otokara Březiny, Společností Anny Pammrové, s Klubem přátel Mahenovy činohry Národního divadla v Brně, s Klubem rozhlasové stanice Vltava, s literární redakcí Českého rozhlasu Brno i s Mahenovým rybářským klubem. Už dvakrát se zde uskutečnila i Muzejní noc s bohatým kulturním programem. Mezi osobnostmi, které již několikrát přijaly pozvání do MP, jsou Ivan Klíma, Pavel Kosatík, Jiří Kratochvil, Antonín Přidal, Zdeněk Rotrekl, Pavel Švanda, Madla a Ludvík Vaculíkovi a další.

Jednou z akcí, která měla opakovaně úspěch u dětí i u jejich rodinných příslušníků, bylo pasování dětí z prvních tříd na „rytíře knih a čtenáře knihovny“, s pohádkovým představením Divadla Koráb. Slavnostní pasování se konalo v rámci projektu na podporu dětského čtenářství „Poprvé do školy - Poprvé do knihovny“, za který KJM obdržela v roce 2004 cenu Ministerstva kultury ČR Knihovna roku.

Nejen dětští čtenáři, kteří to často vyjadřovali v odpovědích na anketu Kamarádka knihovna, ale i dospělí návštěvníci oceňují komorní přátelské prostředí, atmosféru či individuální přístup. Snad i do budoucna zůstane MP místem setkávání a oázou klidu, kde každý příchozí může načerpat povzbuzení a energii pro další „půtky“ se životem.

JANA ČERNÁ