Main content

BIBLIOBOX HERBIE - komfort pro karlovarské čtenáře

KATEŘINA TELÍNOVÁ 

Krajská knihovna Karlovy Vary zlepšila komfort služeb a vychází vstříc i těm čtenářům, kteří nemají dostatek času, aby v termínu vraceli půjčené knihy do knihovny. Od října 2007 jsou v provozu boxy na vracení knih mimo krajskou knihovnu. Čtenáři mohou využívat dva BIBLIOBOXy HERBIE, a to v budově Městské tržnice v centru Karlových Varů a v objektu základní školy v okrajové části, odkud je do krajské knihovny složitější dopravní spojení. Oba boxy krajská knihovna pořídila se záměrem usnadnit čtenářům vracení knih v případech, kdy nemají dost času dojet do knihovny a hrozí jim upomínka.

Jsme jedni z mála ve střední Evropě, kteří čtenářům mohou nabídnout zjednodušení vracení knih zpět do knihovny,“vysvětluje ředitelka krajské knihovny Eva Žáková s tím, že čtenáři této služby rádi a hojně využívají. „V prvních týdnech provozu jsme knihy z boxů vybírali dvakrát týdně, brzy jsme ale museli začít vybírat každý den. Zatímco v říjnu bylo do biblioboxu v centru města vloženo 81 knih, v prosinci se jejich počet zvýšil víc než sedmkrát, bibliobox obsahoval 579 knih,“ upřesňuje ředitelka E. Žáková.

Tato služba je prováděna na základě gentlemanské dohody - může fungovat pouze za předpokladu vzájemné důvěry čtenářů v knihovnu a naopak,“ připomíná zástupkyně ředitelky krajské knihovny Jitka Banzetová.

A čtenáři zřejmě na gentlemanskou dohodu rádi přistoupili. Znamená pro ně přece výhodu, budova krajské knihovny je totiž v jedné z okrajových částí lázeňského města. Je možné tam bez problémů zaparkovat auto nebo dojet autobusem MHD, ale když jde o čas, je nesporně výhodné vrátit knihy rychle - prostřednictvím biblioboxu.

Biblioboxy jsou určeny pro vracení knih z obou budov Krajské knihovny Karlovy Vary, tedy z hlavní budovy ve Dvorech i ze Studijního oddělení - Lidická. Knihy vybrané z biblioboxu knihovna odečítá ze čtenářského konta. Pořizovací náklady jednoho biblioboxu představují částku 172 550 korun, box umístěný v Karlových Varech - Staré Roli zakoupil Karlovarský kraj, druhý - v Městské tržnici uhradila Nadace ČEZ.

V případě, že by čtenář knihy do boxu vložil po uplynutí výpůjční doby, platí pro něj povinnost zaplatit v knihovně odpovídající upomínací poplatky.