Main content

Z KNIHOVEN...

Pohádkový dědeček - soutěž Městské knihovny v Českém Těšíně

ŠÁRKA LINZEROVÁ

Více než 50 dětí ve věku od 4 do 11 let se poslední tři měsíce loňského roku týden co týden scházelo v dětském oddělení městské knihovny v Českém Těšíně. Byly tam pro ně ukryty soutěžní úkoly Pohádkového dědečka - ať už v myší dírce, v perníkové chaloupce či za čepicí plyšového medvěda. Za každý splněný úkol děti dostaly razítko do soutěžní kartičky. Při luštění hádanek, křížovek, doplňovaček či literárních kvizů se musely pořádně snažit, aby si nakonec mohly odnést odměny, které jim v prosinci přišel předat opravdový pohádkový dědeček. Děti byly velmi spokojeny a nás knihovnice potěšilo, že děti zatím ještě naplno neovládly počítače, ale baví je i literární soutěže.

Senioři vítáni v rožňovské knihovně

RICHARD SOBOTKA

Když roku 1872 zřídil kaplan František Koželuha v přízemí nově vystavěné školy v Rožnově p. Radhoštěm knihovnu a knihy půjčoval zájemcům každou neděli po požehnání, jistě netušil, do jaké míry se o 136 let později zájem o čtení a literaturu rozšíří, ani o kolik bude práce knihovníků rozmanitější. V současnosti si každý z více než 17 000 obyvatel Rožnova vypůjčí v kalendářním roce ze 74 013 knihovních jednotek kolem 13 knih. V Rožnově je registrovaných 3019 čtenářů, ale celkový počet výpůjček dosáhl v roce 2007 úctyhodných 225 687 knih.

Úspěch každé knihovny vždy závisí na nápadech a aktivitě knihovníků 
V roce 2007 se Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm zapojila do projektu, který si dal za cíl šířit zájem o literaturu především mezi seniory. Vedoucí a koordinátorkou projektu je paní Marcela Slížková, na samotné realizaci projektu se také podílí ostravské středisko Obce spisovatelů. „Program Senioři vítáni vzešel z grantu, který vyhlásila Nadace Open Society Fund Praha a Česká spořitelna Praha,“ uvedla Marcela Slížková. Hlavním cílem programu je ozřejmit a propagovat roli seniorů ve společnosti, pomáhat odstraňovat negativní stereotypy spojené s touto skupinou. Ukázat na možnosti aktivního zapojení seniorů do různých aktivit. „Vzali jsme si za cíl podpořit i literárně tvůrčí schopnosti seniorů. Víme, že nejen hodně čtou, ale někteří také sami literárně tvoří, takže jim chceme poskytnout příležitost tento zájem rozvinout. Právě z této skutečnosti vzešel projekt Město v mé paměti. Společnou prací chceme formou netradičního průvodce ukázat proměnu města, aby především mladá generace poznala, co s předchozími generacemi odchází.“ 
Zároveň všichni, kdo skupinu navštěvují, získají při setkávání s renomovanými lektory a spisovateli literární dovednosti a možnost jejich využití ve vlastní tvorbě. Jedním z výstupů těchto setkání je také čtení z vlastních prací účastníků a vydání almanachu nejzajímavějších příspěvků. „Už při vzniku projektu jsme měli na paměti spolupráci dospělých účastníků s knihovnickým literárním kroužkem dětí Louskáček, který v naší knihovně vede Jana Hradilová a který formou her seznamuje malé čtenáře s literaturou. Také děti v Louskáčku pracují na netradičním průvodci městem, tentokrát viděným očima dětí. A protože se snažíme propojit tyto dvě skupiny a současně i obě generace na bázi literární práce, vybraly děti do svého almanachu nejlepších prací literární soutěže O poklad strýca Juráša také některé příspěvky dospělých. Ti zase pomáhají s prací v Louskáčku.“ Každoměsíční setkávání účastníků projektu je zcela dobrovolné a je založeno jen na osobním zájmu. První schůzky v září 2007 se účastnilo pouhých šest zájemců, v únoru 2008 už to bylo třicet osob. To dokazuje, že literatura je u nás stále živá a věc veřejná. „Projekt Senioři vítánibude zakončen realizací výstupů v červnu 2008. Pokud bude úspěšný, a budou k tomu vytvořeny podmínky, pokusíme se o jeho pokračování i v roce následujícím,“ řekla na závěr M. Slížová. Dosavadní zkušenosti napovídají, že projekt je úspěšný víc, než se původně předpokládalo.