Main content

Ze světa

Zdroje jsou dostupné v knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

Knihovnu Pavla Országha Hviezdoslava v Prešově, která v roce 2006 získala ocenění Nejlepší knihovna roku, pravděpodobně čeká stěhování. Její zřizovatel, Prešovský samosprávný kraj, má v úmyslu využít současnou budovu knihovny jednak jako reprezentační místnosti župy pro zahraniční návštěvy a dále jako Inovační partnerské centrum (IPC). Záměr stěhovat knihovnu provázely diskuse. Přes čtyři tisíce občanů se v petici, která byla vyhlášena na závěr třídenního festivalu „Prešov číta rád“, vyjádřilo pro zachování knihovny v současných prostorách v centru města. Výsledkem dalších jednání o osudu knihovny je záměr vytvořit v Župním domě v historické části Prešova centrum kultury a vzdělávání, jehož součástí by byly také nové prostory pro knihovnu. Budova, v níž nyní sídlí mj. různé politické strany a společenské organizace, prodejna suvenýrů a lékárna, bude pro zamýšlený účel potřebovat rozsáhlou rekonstrukci.

(http://www.24hod.sk/clanok-42183-Kniznici-P--O--Hviezdoslava-v-Presove-ponuka-H agyari-Zupny-dom.html,http://www.peticiakniznice.szm.sk/http://www.kniznica-poh.sk/http://www.sme.sk/c/3500586/Peticia-proti-sta hovaniu-Kniznice-P-O-Hviezdoslava-v-Presove.html

Na adrese http://www.bibliotheksportalsachsen.de byl zveřejněn portál informací ze saských knihoven. Spojuje několik regionálních portálů (Drážďany, Saská Kamenice, Freiberg/Mittweida, Lipsko, Žitava/Zhořelec a Zwickau). Portál nabízí paralelní prohledávání a informace o dostupnosti nalezených zdrojů. Portál je již funkční, ale není ještě zcela dokončen.

(http://portal15.bsz-bw.de/servlet/Top/anfang; jsessionid= 0BA1772C774F1CA0CD2DA8BFC77A0777)

Knihovna LG Sangnam Library v jihokorejském Soulu představila projekt služeb pro handicapované čtenáře. LG Sangnam Library je první jihokorejskou digitální knihovnou, byla založena v r. 1996. Její projekt „všudypřítomné knihovny“, oficiálně nazvaný LG Digital Talking Book Library byl zahájen v r. 2005 a dokončen v r. 2006. Je zaměřen na uživatele, kteří mají problémy se čtením klasického tištěného textu, především nevidomé. Tuto skupinu zvolili autoři proto, že má vinou svého handicapu ztížený přístup k informačním zdrojům. O to větší užitek tak výsledky projektu přinášejí. Využíváním tzv. všudypřítomných počítačových technologií, kombinováním digitálního obsahu, wi-fi a smart tag vytváří knihovna pro své uživatele „všudypřítomné knihovnické prostředí“. Potřebuje-li uživatel informaci, snadno otevře svou kastomizovanou virtuální knihovnu - podstatné je, že prakticky kdykoliv a kdekoliv.

(http://ifl.sagepub.com/cgi/content/abstract/33/3/210, IFLA Journal. - Vol. 33, 3 (2007), s. 210-219

V loňském roce se do jedné sloučily dvě instituce sloužící nevidomým čtenářům. Nově vytvořená RNIB (Royal National Library Service) není přímo pokládána za veřejnou knihovnu v tom smyslu, že není zřizována místními úřady. Je označována jako knihovna přístupná veřejnosti. Slouží asi 50 000 nevidomým či slabozrakým uživatelům v Británii. V nabídce elektronických služeb uživatelé najdou mj. diskusní skupiny elektronické pošty nebo vyhledávání v on-line katalozích a WWW nástěnky. Kromě mluvících knih ve formátu DAISY jsou ve fondu knihy v Brailleově písmu a v Moonově písmu (jednodušší varianta slepeckého písma, která často více vyhovuje lidem později osleplým) včetně příruček pro lidi učící se Brailleovo písmo. Novinkou jsou obří knihy s typy 24 bodů pro děti a mládež. Těchto knih má knihovna zatím 450 titulů a hodlá jejich počet zdvojnásobit, protože je po nich značná poptávka.

(PLJ. - Vol. 22, č. 3 (2007), s. 6-7)

DVB (Deutsche Bibliotheksverband, Německý knihovnický svaz) pravidelně vypisuje cenu pro publicisty Publizistenpreis, která je známa také jako „Helmut-Sontag-Preis“. Je určena žurnalistům z novin, časopisů, rozhlasu i televize, kteří podávají veřejnosti skutečný, aktuální obraz knihoven, jejich úkolů a rozvoje. Cena je neoficiálně pojmenována po bývalém předsedovi DVB Helmutu Sontagovi, který ji před 21 lety založil. Kandidáty navrhují knihovníci, čtenáři a posluchači a sami publicisté. Ti mohou dokonce nominovat sami sebe.

http://www.bibliotheksverband.de/publizistenpreis/ausschreibung.htmlhttp://www.bibliotheksverband.de/publizistenpreis/start.html)