Main content

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

na začátku tohoto měsíce uplynulo deset let od chvíle, kdy vznikl Google. Jak je známo, u jeho zrodu stáli dva kalifornští studenti, kteří svou firmu založili v garáži. V médiích se při této příležitosti objevilo několik postřehů, jak tento vyhledávač ovlivňuje naši práci s informacemi a tím i naši paměť. Hlubší zamyšlení ponechávám na vás… Ve Čtenáři se současně chýlí ke konci miniseriál o tom, proč jsou knihovny a knihovníci stále mimořádně důležití. Jeho autor často staví do protikladu Google a knihovny. Je zřejmé, že text je psán poněkud expresivněji, ale myslím si, že v tomto případě to vůbec neškodí a že některá srovnání jsou velmi podnětná.

Po letních prázdninách se opět chystají významné knihovnické akce. V době, kdy se vám toto číslo dostane do ruky, již budeme mít za sebou šestnáctý ročník konference Knihovny současnosti. Jako každý rok se my v redakci budeme snažit přinést informace i těm, kteří se konference nemohli zúčastnit a zajímavá témata dále podrobněji zprostředkujeme v následujících číslech Čtenáře. Jeden příspěvek z programu dokonce přinášíme již nyní. Výzkum čtenářů v akademických a vědeckých informačních institucích například potvrzuje, že tištěná média jsou i v éře Googlu nezastupitelným zdrojem pro získávání poznatků.

V letošním roce je září opět spjato s milou příležitostí pro děti. Soutěž Kamarádka knihovna právě vstupuje do fáze, kdy budou děti hodnotit svoji knihovnu podobně, jako je tomu na naší obálce. Více se samozřejmě dočtete uvnitř čísla.

Po skončení konference v Seči nebude knihovníkům dopřána moc dlouhá chvíle na oddech. Říjnový Týden knihoventotiž zvolil velmi poutavé motto: Knihovny - rodinné stříbro. Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste se rozhodli o své stříbro pečovat vy, a to nejen ve zmíněném týdnu.

Jako téma jsme pro vás tentokrát připravili „návod“ Jak na projekty. Je rozdělen na dvě části a na jeho neméně zajímavé dokončení se můžete těšit v příštím čísle. Čtenář se již nyní těší na „knihovnicky bohaté“ podzimní dny.

Lenka Šimková