Main content

Poznámky do diáře – Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Dvoudenní seminář na téma Informační výchova a vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách se koná 1. a 2. října 2008 v Moravské zemské knihovně v Brně. Program a další informace naleznete na http://www.mzk.cz/aktivity/akt08_15.php.
  • Městská knihovna Lipník nad Bečvou a SKIP 10 pořádají 15. října 2008 seminář Knihovna a „i“. Seminář bude věnován problematice knihoven, které zároveň poskytují služby jako informační centrum města nebo obce. Více informací na http://old.stk.cz/Akce/Prehled.html.
  • Vědecká knihovna v Olomouci a Sdružení knihoven ČR připravují 17. ročník odborné konference Problematika historických a vzácných knižních fondů, která se uskuteční ve dnech 5. a 6. listopadu 2008v Olomouci. Stránky konference jsou http://www.vkol.cz/konf/konfer11.htm.

Neušlo nám

  • Vyškovské knihovnice vytvořily svůj blog. Na adrese http://librarian.bloguje.cz tak „touto moderní a oblíbenou formou přibližují čtenářům knih i blogů aktuální dění za i před výpůjčními pulty“. Inspirací pro tento čin se stal i článek WEB 2.0 - hrozba nebo příležitost pro knihovny ve Čtenáři číslo 06/2008a blog knihovnic z Rosic http://knihovna.rosice.cz/blog. 
  • Služba Ptejte se knihovny má novou, modernější grafickou podobu. Kromě vnějších změn umožňuje i další rozvoj moderní on-line referenční služby. Knihovny se na službě mohou podílet aktivně (zodpovídají dotazy, přispívají do archivu) nebo pasivně, v tomto případě službu pouze nabízejí na svých stránkách. Viz http://www.ptejteseknihovny.cz.
  • Nové webové stránky Národního úložiště šedé literatury najdete na http://nusl.stk.cz. Vznikly na základě řešení projektu Digitální knihovna pro šedou literaturu - funkční model a pilotní realizace, na kterém spolupracuje Státní technická knihovna s Vysokou školou ekonomickou v Praze. Jeho hlavním cílem je návrh na vytvoření Národního úložiště šedé literatury, které bude sloužit jako centrální rozhraní pro vyhledávání tzv. nepublikovaných či polopublikovaných dokumentů.