Main content

Kamarádka knihovna podruhé

ZLATA HOUŠKOVÁ > Zlata.Houskova@nkp.cz  

Začátek školního roku znamená vždycky v knihovnách spoustu práce pro „děckaře“. Letos o to více, že opět začíná soutěž Kamarádka knihovna. Je tu opravdu již druhý ročník - vyhlášen byl v polovině dubna. Více než stovka dětských knihoven (vím, že to není úplně odborný termín, ale zní lidštěji a je kratší), které se nebojí srovnat své výkony s ostatními, se opět rozhodla zaútočit na titul Kamarádka. Popravdě řečeno kamarádkami jsou dětem snad všechny veřejné knihovny. Některé z nich však vědí, že je výhodné společným úsilím dávat o sobě vědět dětem, zřizovatelům i médiím, že prostě ve společném postupu je síla. A zajímá je také, jak je vnímají jejich uživatelé - děti.

Některé z nich si soutěž vyzkoušely před dvěma lety a účastní se i dalšího ročníku, přibyla však řada nových a někdo to po prvním neúspěchu vzdal, jak už to tak bývá. V soutěži se potkávají knihovny z malých obcí (Hřibojedy, Modřice…), menších měst (Nová Včelnice, Kamenice nad Lipou, Rtyně v Podkrkonoší, Horažďovice, Nová Role…), měst střední velikosti (Uherské Hradiště, Beroun, Tábor…), velkých (Chomutov, Most…), krajských (Zlín, Hradec Králové, Brno, Olomouc…) a své zastoupení má také hlavní město a největší veřejná knihovna - Městská knihovna v Praze. Konkurence je tedy velká a soutěž bude jistě napínavá.

Počátkem září začaly knihovny nabízet dětem desetitisíce vysvědčení, aby se dozvěděly, jak je děti hodnotí; jak se jim líbí prostředí knihovny, fond, kvalita a množství počítačů, jak děti hodnotí knihovnice a knihovníky… Uvidíme, bude-li překonán minulý ročník, kdy známkovalo téměř 20 000 dětí. Dětem připravil i letos odměny generální partner soutěže, jímž je (také podruhé) firma 3M Česko (http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/cs_CZ/EU/Country). Záštitu nad soutěží převzalo Ministerstvo kultury ČR, odbornou garanci má Národní knihovna ČR, novým mediálním partnerem tohoto ročníku soutěže je časopis Rodiče - http://www.rodice.com/ a patronem soutěže je herec, režisér a spisovatel Arnošt Goldflam. Že soutěž pořádá SKIP a jeho Klub dětských knihoven (KDK), asi není třeba připomínat.

Na výsledky si budeme muset počkat až do 1. června 2009. Do té doby budou intenzivně pracovat „exceloví přeborníci“, kteří musí vždy utřídit data, přidělit váhové koeficienty a vypočítané bodové hodnocení, ale také vedení KDK, jež hodnotí a vybírá nejzajímavější vysvědčení, a především porota, kterou čeká nelehký úkol - vybrat z desítky nejúspěšnějších definitivního vítěze.

O průběhu soutěže a dílčích výsledcích se budete dozvídat na adrese www.kamaradkaknihovna.cz. Už dnes zde ale můžete zavzpomínat na první ročník.