Main content

INSPIRACE: Projekt Česká knihovna

ZDEŇKA MACHKOVÁ ceskaknihovna@mzk.cz

Chcete obohatit svůj knihovní fond o umělecká díla české literatury, tuzemskou ilustrovanou tvorbu pro děti a mládež, vědecká díla o literatuře a přitom neutratit žádné prostředky ze svého rozpočtu? Velikou pomocí vám může být projekt Česká knihovna. Existuje již od roku 1999 a těm, kteří se s ním ještě nesetkali, se ho pokusím trochu přiblížit.

Projekt je finančně dotovaný Ministerstvem kultury ČR (MK ČR). Podporuje odbyt nekomerčních a komerčně problematických titulů výše uvedeného zaměření a jejich distribuci do veřejných profesionálních a vybraných vysokoškolských knihoven evidovaných podle zákona č. 257/2001 Sbírky.

Zrod a realizace projektu

U zrodu projektu stály paní Jitka Uhdeová z brněnského nakladatelství Atlantis a spisovatelka Eva Kantůrková, která tehdy pracovala na MK ČR jako ředitelka knižního odboru. Inspirovaly je podobné projekty ve skandinávských zemích. Iniciátorkám šlo především o podporu české produkce, zejména nové české literární tvorby, a o její zajištění pro síť veřejných knihoven. Řada nakladatelství, která vznikla po roce 1989, a zejména nepřeberné množství vydávaných publikací výrazně ovlivňují skladbu nabízených titulů v knihkupectvích. Pro své zákazníky odebírají převážně tzv. komerční tituly, a knihovny se proto nesetkávaly s nabídkou původní české tvorby v potřebném rozsahu. Dalšími cíli projektu tedy bylo a nadále je jednoduchým a ekonomicky efektivním způsobem podpořit nakladatelství, která vydávají zejména původní českou literaturu, a zároveň pomoci knihovnám rozšířit jejich knihovní fondy o tyto nekomerční tituly.

Do roku 2006 projekt zajišťoval Odbor umění a knihoven MK ČR a Moravská zemská knihovna v Brně (MZK), resp. její organizační složka Technické ústředí knihoven, dnes oddělení Česká knihovna. Od roku 2007 celý projekt realizuje a komplexně zajišťuje MZK, oddělení Česká knihovna. Projekt probíhá ve dvou kolech. V prvním kole dochází k vyhlášení projektu pro nakladatele, druhé kolo je určeno knihovnám.

Vyhlášení: 1. část – pro nakladatele

Začátkem kalendářního roku vyhlásí MZK z pověření MK ČR na svých webových stránkách výběrové řízení pro nakladatele. O vyhlášení projektu je informován Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN), odkaz je také zveřejněn na webových stránkách ministerstva (nakladatelé, kteří se již v minulých letech projektu zúčastnili, jsou e-mailem informováni o novém ročníku). Nakladatelé potom nabízejí do projektu za velkoobchodní ceny svou knižní produkci pro daný rok projektu, která vyšla v roce předešlém. Pro vaši představu: každoročně se zapojí 50–60 nakladatelství s celkovou nabídkou, která čítá kolem 500 titulů.

Přihlášky titulů potom musí pracovníci oddělení Česká knihovna ověřit a zpracovat, aby připravili podklady pro členy Literární rady a také její jednání. Na základě zkontrolovaných přihlášek nakladatelů vybere v prvním čtvrtletí Literární rada – tvoří ji zástupci MK ČR, knihoven, Ústavu pro českou literaturu AV ČR, univerzitních pracovišť – tituly vhodné do nabídkového seznamu pro knihovny. Literární rada je poradním orgánem ředitele MZK. S výsledky jejího jednání jsou seznámena všechna nakladatelství doporučeným dopisem.

Foto: Marcela Bugnerová

Vyhlášení: 2. část – pro knihovny

Poté následuje druhá část projektu – pro knihovny. Projekt byl původně určen pouze profesionálním veřejným knihovnám, od roku 2001 se mohou zapojit i knihovny vysokých škol. Je tedy určen pro profesionální veřejné knihovny a knihovny vybraných vysokých škol, které jsou veřejně přístupné a jsou zaregistrované v evidenci knihoven na MK ČR. Vyhlášení projektu pro knihovny je zveřejněno na webových stránkách MZK i na stránkách MK ČR. Informace o České knihovně jsou také uvedeny v elektronických konferencích Knihovna, Region a Andersen.

Rovněž knihovny, které se v předchozích letech projektu zúčastnily, jsou osloveny e-mailem a jsou jim přiděleny konkrétní přihlašovací údaje do webové aplikace České knihovny. Nové knihovny se musí do aplikace zaregistrovat samy. Knihovny mají každoročně určen finanční limit, za který si mohou knihy objednat v základní řadě a k tomu mají ještě možnost doobjednat si určitý počet knih z rezervy.

Po sumarizaci požadavků knihoven zasílá oddělení Česká knihovna nakladatelům závazné objednávky na jednotlivé tituly. Jelikož se musí finanční prostředky na projekt vždy vyčerpat do konce kalendářního roku, je povinností nakladatelů dodat knihy do MZK v daném roce. Po obdržení knih od nakladatelů rozesílá MZK knihovnám zásilky s objednanými knihami a výdejkami/dodacími listy. Knihovny po obdržení publikací zasílají zpět kopii dodacího listu s potvrzením o převzetí a s přírůstkovými čísly, pod kterými je zapsaly do své evidence.

Prospěšnost projektu

Knihovny hodnotí projekt Česká knihovna velmi kladně. Ostatně letošní už 19. ročník dokazuje jejich trvalý zájem o zapojení. Umožňuje jim doplnit fondy kvalitní literaturou. Jde o důležitý zdroj obohacení knihovních fondů zejména malých a středně velkých profesionálních knihoven, o čemž jednoznačně hovoří čísla: za 18 let trvání projektu obdržely knihovny (průměrně se každoročně zapojilo cca 650 knihoven) 289 619 publikací za 54 470 232 korun; celková částka vynaložená na projekt včetně nákladů na distribuci činila 63 133 617 korun.

Pokud vás tato aktivita zaujala a splňujete podmínky projektu, těšíme se, že se v příštím ročníku do projektu Česká knihovna také zapojíte. Bude vyhlášen na webových stránkách MZK nejspíše v průběhu měsíce dubna 2018.