Main content

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ

JAN HOLEČEK honza.holecek@gmail.com

Čtenářský deník online

Čtenářský deník. Při vyslovení tohoto slovního spojení si možná mnohý z vás, stejně jako já, vybaví tlustý červený sešit. Sešit, který nás provázel od prvního stupně základní školy až po konec školy střední a do kterého jsme buď s nadšením, nebo s lehkým odporem zapisovali své postřehy z přečtených knih. Jak čas plyne, knihy s námi zůstávají, ale mění se jejich podoba. Digitální technologie stále více pronikají i do oblasti čtení. Využijme je tedy rovněž pro náš čtenářský deník.

Vzpomínám si, že výtvarně nadaní spolužáci si svůj čtenářský deník zdobili kresbami, napodobeninami historického písma a někteří si do něj dokonce vlepovali obrázky knižních hrdinů. Mnozí z nás uchovávají takto vyzdobený deník jako památku na školní léta.

Dnes už ale nečteme jen tlusté či tenké papírové svazky, stále více z nás čte knihy v elektronické podobě, nebo je dokonce posloucháme ve formě audioknih. Pro potřeby svého čtenářského deníku dnes můžeme využít i digitální technologie. Možná se teď mnozí z vás zeptají jednoduchou otázkou: Proč? Kromě toho, že je používání digitálních technologií trendem, což se nám může nebo nemusí líbit, umožní nám digitální čtenářský deník věci, které s papírovým prostě nezvládneme.

Můžeme mít deník neustále dostupný z jakéhokoli digitálního zařízení, z počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. Ve všech těchto zařízeních můžeme deník nejenom číst, ale také psát. Můžeme naše zápisy jednoduše sdílet s kamarády, spolužáky, učiteli, knihovníky, rodiči a s každým, koho chceme do svého čtenářského deníku nechat nahlédnout. Nemusíme se omezit, jako v papírovém sešitě, jen na rukou psané poznámky a kresby, ale součástí našeho deníku může být i multimediální obsah. Můžeme do deníku vložit zvukové nahrávky, videa, můžeme do něj psát (buď pomocí klávesnice, nebo prstem na dotykovém displeji), kreslit a ti z nás, kteří stále rádi píší rukou na papír, mohou do deníku vkládat své „papírové“ poznámky. Pokud chceme a máme se čím pochlubit, můžeme dokonce deník učinit veřejným a sdílet ho jako webovou stránku.

Jak na to? Jednoduchý postup, který nám nezabere víc než pár desítek minut, si ukážeme krok za krokem.

Nejdříve budeme potřebovat uživatelský účet v online službě, která nám umožní čtenářský deník vytvářet. Pro jednoduchost, dostupnost pro velké množství platforem a možnost používání zdarma doporučuji aplikaci OneNote. Nejprve přejdeme v prohlížeči na stránku www.onenote.com a kliknutím na Přihlásit se otevřeme přihlašovací formulář. Pokud už máme Microsoft účet, můžeme se jím rovnou přihlásit, pokud ne, účet si tu vytvoříme.

Můžeme si z této stránky rovnou stáhnout aplikaci OneNote pro všechna naše digitální zařízení. Pro uživatele čteček Kindle je nespornou výhodou, že OneNote funguje přímo ve čtečce.

Po vytvoření účtu se rovnou přihlásíme. Po přihlášení se nám zobrazí prostředí OneNote online čili webové rozhraní aplikace. Tady si vytvoříme pro náš deník Poznámkový blok; já jsem ho pro přehlednost nazval Čtenářský deník. Můžeme si teď vytvořit také jednotlivé Oddíly Poznámkového bloku. Já je používám pro odlišení tématu knih (historické, přírodovědné atd.). V příslušném Oddílu potom vytvoříme Stránku s názvem knihy, např. v OddíluHistorické Stránku Jménem krále.

Povedlo se? Skvěle, základ pro náš čtenářský deník online máme. Pokud ho chceme mít přístupný i mimo internetový prohlížeč, stačí v horní liště kliknout na UPRAVIT VE ONENOTUa otevřít si Poznámkový blok Čtenářský deník v oblíbené aplikaci OneNote. Já osobně používám v počítači aplikaci OneNote pro Windows 10, ze které pocházejí všechny následující ukázky.

Jak s čtenářským deníkem pracuji online? Ukážu vám postup na příkladu tvorby recenze knihy. Pokud na recenzi pracuji, mám na Stránce knihy vloženo vše, co při práci potřebuji. Na ukázkové Stránce Jménem krále tak najdete booklet knihy, jehož hodnocení je součástí recenze, zvukové soubory s kapitolami ve formátu mp3 (v tomto případě píši do deníku recenzi audioknihy pro službu Audioteka.cz), mé poznámky v myšlenkové mapě a první odstavec „ostré“ recenze. Postupem času přidám ještě fotky zařízení, na kterém jsem audioknihu poslouchal, screeny obrazovek poslechu (obojí bude součástí domluvené recenze), finální verzi myšlenkové mapy a audio soubor rozhovoru s mým synem Jáchymem, který mi s recenzí pomáhá. Výhodou je, že mohu se čtenářským deníkem pracovat kdekoli a kdykoli, mám neustále všechny podklady pohromadě a nejsem závislý ani na použitém zařízení. Často své poznámky v deníku upravuji v aplikaci OneNote pro Windows 10 Mobile v chytrém telefonu.

Jakmile moje práce na recenzi skončí, vytvořím finální verzi Stránky Jménem krále ve čtenářském deníku. Z té samozřejmě odstraním vše, na co nemám autorská práva (v tomto případě nahrávky kapitol audioknihy ve formátu mp3), zkontroluji, zda je funkční a použitelný ostatní obsah, a jsem připraven Stránkus recenzí sdílet. To mohu udělat několika způsoby. Chci-li sdílet recenzi s jednotlivci, stačí kliknout v horní fialové liště na ikonu panáčka se znaménkem +, zadat e-mailové adresy a aplikace pošle e-mail se sdílenou Stránkou Jménem krále. Příjemci musejí mít účet ve službě OneNote.

Pokud chci Stránku Jménem krále sdílet odkazem, není nic jednoduššího, než kliknout pravým tlačítkem na název Stránky v levém seznamu Stránek, zvolit Kopírovat odkaz na stránku a tento odkaz posléze stiskem CTRL+V vložit kamkoli – do e-mailu, do chatu, internetové stránky atd.

Stejným způsobem mohu sdílet nejenom jednotlivou Stránku, ale i celý Oddíl a dokonce celý Poznámkový blok. Kdokoli, kdo mnou takto vytvořený odkaz obdrží, může si výsledky mé práce prohlédnout jako webovou stránku přímo v internetovém prohlížeči. Nepotřebuje žádné přihlášení ani žádnou speciální aplikaci.

Pokud vás článek zaujal a vyzkoušíte si tvorbu čtenářského deníku online, budu rád, když mi o tom dáte vědět – buď prostřednictvím níže uvedeného e-mailu, nebo prostřednictvím nickname @HolecekHonza na sociálních sítích. Neváhejte napsat i tehdy, budete-li mít dojem, že vám cokoli z výše popsaného nefunguje. Příště si ukážeme, jak ze čtenářského deníku online vytvořit jednoduchý blog o knihách.