Main content

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

po úspěšném filmu často následuje původně neplánované pokračování s číslovkou 2. Nám se to tentokrát stalo s tématem. Příspěvků se sešlo více a přišlo nám škoda je nevyužít. Nebude to pravidlem, ale tentokrát to tak je – u tématu letního šedesátistránkového dvojčísla – Knihovna ve veřejném prostoru – se ocitla ona výše zmiňovaná číslovka. Podíváte se, jak do veřejného prostoru pronikají příkladně spolupracující knihovny v Hradci Králové, budete moci ocenit šíři spektra vzdělávacích aktivit děčínské knihovny a nahlédnete, jak je vnímána profese knihovníka v oblasti filmové tvorby.

Hodně prostoru v tomto čísle je věnováno vzdělávání (zejména celoživotnímu), a to knihovníků i uživatelů knihoven. Často ve vztahu k nedávné koronavirové situaci, kdy se ukázala důležitost připravenosti na nenadálé změny. Slovo vzdělávání se skloňuje v článcích o průmyslu 4.0, o aktivitách projektu Wikimedia ČR, o MOOC kurzech, ale mezi řádky ho lze vnímat i v ostatních příspěvcích – například v rozhovoru s Markétou Zizienovou, lektorkou informační výchovy knihovny Techické univerzity v Liberci. Všude se připomíná, že v této oblasti mají knihovny šanci být pro vzdělávání dostupnou, kvalitní platformou.

I v tomto čísle se objeví články o architektuře knihoven, tuzemský z Veselí nad Moravou (i když už název avizuje skandinávskou inspiraci), zahraničí zastupuje americký architekt L. I. Kahn a jeho projekt – největší školní knihovna světa, knihovna univerzity Phillips Exeter Academy v New Hampshiru.

Ráda bych se ještě zastavila u J. A. Komenského a výstavy KOMenský v KOMiksu. Jako mnoho jiných, i tato akce byla narušena koronavirem. Autorka výstavy i článku do Čtenáře Klára Smolíková se zamýšlí nad tím, co nám současná situace může říci jak o Komenském, tak o nás samotných, a nachází důležité paralely. Některé věci se až tak nemění – již zmíněná důležitost vzdělávání, zaměření na výchovu dětí, jejich podporu v náročných životních situacích, důraz na solidaritu a pomoc lidem v nouzi, hájení důležitých lidských hodnot proti rychlým a zkratkovitým řešením složité společenské situace... Tam všude je místo pro všem dostupné služby knihoven a pro nápravu věcí lidských.

Hezké léto plné zdraví, slunce, klidu, radosti, dobrých knih i lidí okolo za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ