Main content

TÉMA: Knihovna ve veřejném prostoru 2: Kurzy při Městské knihovně Děčín

MIROSLAVA NEDVĚDOVÁ nedvedova@dcknihovna.cz

V roce 2008 město Děčín sloučilo tzv. Kulturní a společenské středisko (známé pod zkratkou KASS) s Městskou knihovnou Děčín; od té doby je pořádání kurzů pro veřejnost v režii knihovny. V roce 2012 se knihovna přestěhovala do nové moderní budovy na výhodném místě v centru města, v malebném okolí řeky Labe s velkým potenciálem do budoucna.

Starou budovu, ve které sídlil KASS a kterou bylo zapotřebí zrekonstruovat, převzal Dům dětí a mládeže a přestěhováním do nové budovy se činnost KASS definitivně rozplynula do služeb, které knihovna veřejnosti nabízí. Vše se nyní odehrává pod jednou střechou, kurzy mají svoje samostatné, nejvyšší patro s terasou podél učeben a krásným výhledem na Labe a protilehlou Pastýřskou stěnu s malebnou restaurací. Učebny jsou vzdušné, vybavené moderní technikou, z každé je možné vejít na terasu.

Knihovna také získala velký sál s kapacitou cca 100 míst, který se využívá pro různé vzdělávací akce (přednášky, semináře, ale také koncerty a divadelní představení).

Výhodná poloha v centru a nové prostory přilákaly větší počet zájemců o kurzy, než tomu bývalo v zastaralé budově v druhé části města. Původně KASS nabízel jen kurzy jazykové (angličtina, němčina, francouzština), počítačové, kurzy účetnictví a v omezené míře hudební výuku. Organizace kurzů se ujala nová vedoucí a nabídka byla zásadně rozšířena. Každoročně se otevírá okolo 70 kurzů, které navštěvuje cca 600 kurzistů.

 

Vedle výše zmíněných základních světových jazyků nabízíme také výuku italštiny, španělštiny, ruštiny, portugalštiny, latiny a češtiny pro cizince. Výuka probíhá jak formou celoročních kurzů (v rámci školního roku), tak formou individuální výuky či výuky pro firmy podle jejich požadavků. Část kurzů nabízíme i ve finančně zvýhodněné dopolední výuce, kterou jsme vyšli vstříc hlavně seniorům nebo matkám na mateřské dovolené. Rádi využíváme rodilé mluvčí na konverzační kurzy apod.

Zkoušíme různé formy výuky – např. pro matky s malými dětmi. Je vedena tak, aby se zabavily i děti a aby je matky mohly mít na hodině s sebou, nebo je dokonce i zapojit. U některých jazyků nabízíme variantu kurzu pro tzv. věčné začátečníky – tedy spíše opakování a procvičování toho, co už jsme jednou v hlavě měli.

Velký prostor dostala hudební výuka, kterou nyní nabízíme i malým skupinkám (dříve pouze individuální výuka) a dospělým, neboť se ukázalo, že dospělých, kteří si chtějí splnit sen a začít hrát na hudební nástroj, je víc než dost. Nabízíme výuku na širokou škálu nástrojů, od bicí soupravy přes basovou kytaru, trubku apod. až po ukulele. V průběhu školního roku se koná několik žákovských koncertů. Nově naši žáci doprovázejí třeba městské masopustní veselí.

Vybudovali jsme rovněž výtvarnou učebnu, kterou jsme vybavili pestrou škálou nástrojů a pomůcek (keramická pec, stohová řezačka a vrtačka papíru, šicí stroje atd.), nabízíme kurzy pro všechny věkové kategorie, kurzy dopolední i odpolední, víkendové dílny, workshopy pro školní kolektivy apod. Mimořádný úspěch v posledních letech má třeba knihvazačský kurz, na který se letos hlásilo mnohem více zájemců, než kolik se jich do učebny vůbec vejde. Velmi úspěšné jsou kurzy šití nebo kurz zaměřený na techniku kresby. Snažíme se zajistit zajímavé děčínské výtvarníky, aby kurzy měly přidanou hodnotu a byly opravdu originální a kvalitní. Nová budova knihovny také skýtá možnost prezentace kurzů formou výstav a vernisáží, včetně projekcí.

Mezi další úspěšné aktivity patří třeba kurzy výtvarné animace, ve kterých si děti píší, modelují, fotí, stříhají atd. svoje vlastní animované krátké filmy. Jeden z našich filmů získal dokonce čestné uznání na festivalu Animánie Plzeň. Dále se věnujeme třeba tvůrčímu psaní, fotografickým kurzům pro děti i dospělé či tréninku paměti.

Od loňského léta nabízíme příměstské tábory pro malé skupinky dětí a velmi se nám to osvědčilo, zájem je opravdu veliký. Aktuálně nabízíme tábory hudební a animační. Nabídku chceme do budoucna rozšířit o tábory keramické a knihvazačské.

Máme vždy radost, když má kurz nějaký přesah (účast na filmovém festivalu, veřejné koncerty, projekce a výstavy), když se nám podaří spolupráce s jinými organizacemi či spolky (od místního kina po sdružení Antikomplex) nebo když se nějaký kurz lidsky vydaří tak, že vzniknou nová přátelství a aktivity (společné výlety, návštěvy koncertů nebo třeba tradiční vaření špaget v kuchyňce, kterým se pravidelně zakončuje školní rok kurzů italštiny).

Ukázalo se, že spojení organizace kurzů a knihovních služeb je velmi příhodné a výhodné – hlavně pro knihovnu, která tím nabrala jako vzdělávací instituce trochu jiný směr, rozšířila nabídku svých služeb a možností. Čtenáři, kteří do té doby chodili do knihovny pouze pro četbu, se začali více zajímat o další vzdělávací aktivity, o přednášky, workshopy a stálé kurzy, čímž knihovna získala nový kredit. Budova knihovny je také strategické místo v centru města, kde přednášky získávají větší pozornost než na jiných místech. Snažíme se poskytovat veřejnosti možnost trávit volný čas aktivně – buď zdarma (přednášky, semináře), nebo za symbolické kurzovné. Velký prostor věnujeme nabídce aktivit pro seniory a pro rodiny s dětmi a touto cestou chceme jít i do budoucna.

Foto: archiv MěK Děčín