Main content

REGIONÁLNÍ ČINNOST KNIHOVEN: Čtenářské akce pro děti a regionální knihovny (nejen) v době karantény. II. část

Masarykova veřejná knihovna Vsetín

IVANA HLAVÁČOVÁ hlavacovaivana@email.cz

MAREK TIMKO marek.timko@fpf.slu.cz

Po představení aktivit pro děti Knihovny Třinec (Čtenář, 2021, č. 2, s. 64–66), přichází na řadu Masarykova veřejná knihovna Vsetín ze Zlínského kraje. Vychází se rovněž z bakalářské práce Ivany Hlaváčové s názvem Čtenářské akce regionálních knihoven a dětský čtenář.1 Z důvodu zvýšení živosti a čtivosti článku uvádíme i několik vybraných ukázek odpovědí z rozhovoru s pracovnicí dětského oddělení.2

Masarykova veřejná knihovna Vsetín (dále jen MVK) se vyznačuje výrazným specifikem, kterým je počet dětských oddělení ve městě – celkem tři! Jedno se nachází v centrální budově, druhé na sídlišti v Luhu a třetí na sídlišti Rokytnice. Tentokrát byla zpovídanou respondentkou knihovnice Pavlína Panovcová, která v dětském oddělení knihovny pracuje od roku 2010. Od roku 2018 se podílí také na projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání Vsetínsko II. Věnuje se také spolupráci se základními školami v rámci Čtenářských klubů a účasti na projektu Co nebylo v učebnici – spolupráce knihoven a škol ve vzdělávání žáků 21. století.

Seznam akcí

K tradičním a oblíbeným akcím pro dětského čtenáře patří ve Vsetíně zejména následující:

O poklad strýca Juráša;

– festival Den poezie pro děti;

Pasování prvňáčků;

Noc s Andersenem;

Valašské Velikonoce;

Valašské Vánoce;

Prázdninová knihovna;

– letní Příměstský tábor;

Den pro dětskou knihu;

Letem knižním světem;

Vyber knihu a čti!;

Jakou knihu byste doporučili?;

Lovci perel;

Komiksmánie;

Noc her v knihovně;

Jsi na tahu!;

Předčítánek – S knížkou do života

Co v učebnici nebylo.

Všechny akce jsou u dětských čtenářů – i nečtenářů – velmi oblíbené. Na Příměstský tábor připravují knihovnice dětských oddělení zajímavý program plný her, tvoření a zábavy. Obvykle je kapacitně zcela naplněn. Ještě před ním se koná Komiksmánie, což je akce na přivítání letních prázdnin. Mladí kreslíři a čtenáři v Comics Clubu U Mouchy CC se setkávají s tvůrci komiksů, tvoří své vlastní, zažijí kreativní odpoledne doplněné koncertem či akrobatickou ukázkou moderních sportů pro mládež. Během letních prázdnin je nejenom v hlavní budově knihovny připravený program Prázdninové knihovny. Děti zde tvoří, soutěží a čtou si na dece v nedalekém městském parku. Projekt Co v učebnici nebylo má zase za úkol rozvíjet informační gramotnost žáků a spolupráci mezi školou a knihovnou.

Spolupráce se školami

Spolupráce s mateřskými a základními školami je v MVK již letitá a kvalitní. Třídy docházejí pravidelně na besedy o knihách a spisovatelích nebo zde tráví odpolední čas se školní družinou. Pro předškolní děti je většinou zábavnou formou zpracovaná některá z oblíbených pohádek či knížka zcela neznámá a nová. Velkým zážitkem pro první třídy je vždy  Pasování prvňáčků na čtenáře knihovny – „rytíře čtení“. Obdrží průkazku do knihovny s roční registrací zdarma. I toto je možnost, jak u nejmenších dětí probudit lásku ke čtení a k budoucímu kontinuálnímu čtenářství. Děti knihovnu navštěvují nejen během dopoledne, ale také i v odpoledních hodinách.

Třídy školních družin mohou knihovnu navštěvovat nejenom z důvodu půjčování a vracení knih, ale mohou se zapojit i do besed či dalších akcí knihovny jako např.:

Lovci perel: jedná se o celorepublikovou soutěž o nejaktivnějšího čtenáře. Děti během čtení knih označených jako Perlorodky odpovídají na přiložené otázky a získávají perlu. Čtenář s nejvíce perlami na konci roku je vždy oceněn.

Valašské Vánoce, Valašské Velikonoce: oslava svátků s tradičními lidovými zvyky Valašska. Dny plné tvoření, literárních besed a zajímavých osobností regionu. Slaví se v Informačním centru, v centrální budově knihovny i v dětských odděleních, v Rokytnici a v Luhu.

Jsi na tahu!: hravé odpoledne plné deskových her. Akce se pořádá v Komunitním klubu knihovny.

Komiksmánie: happening na přivítání prázdnin v centru města s kulturním programem, soutěžemi, vystoupeními a komiksovou tvůrčí dílnou.

Prázdninová knihovna: mezigenerační setkávání plné soutěží, tvořivých dílen a čtení knížek. Tento projekt se pořádá již od roku 2007 a K-klub i dětská oddělení jsou během této akce stále plné návštěvníků.

Práce se zdravotně znevýhodněnými

Pavlína Panovcová se v rozhovoru zmínila, že velmi důležitá je pro ni i práce s dětmi zdravotně znevýhodněnými, s různým typem postižení (zejména ze ZŠ Turkmenská): Jsou to třeba děti s Downovým nebo s Aspergerovým syndromem a podobně. Nebo i tělesně postižené, kterých je tady kolem deseti, dvanácti. (…) A s těmito dětmi hrozně ráda spolupracuji, protože ony jsou vděčné za každou maličkost, kterou pro ně udělám… Každé z těchto dětí má určitá specifika. Takže besedy připravuji tak, aby si tam každé našlo to svoje a aby byly všechny zapojené. A to je celkem fuška! Ale když se akce podaří..., což se opravdu občas podaří, tak nastanou právě takové okamžiky, kdy člověk vidí u dětí rozzářené oči, a pak si říká, že ta práce má smysl…  

Ochrana zvířat a přírody

Paní Panovcová na otázku, na jakou akci je hrdá, odpověděla: Nevím, jestli bych použila slovo hrdá, ale převzala jsem po své předchůdkyni besedu, která se jmenovala Lední medvědi. Dělám ji už spoustu let a postupně jsem si ji přepracovala podle svého... Beseda se vztahuje k přírodě a ke zvířatům, které mám moc ráda. Začíná to hádáním stop zvířat. Vždy je tam do toho zakomponovaná nějaká čtená ukázka z nějaké knížky o medvědech a končíme vyprávěním o ledních medvědech, kteří jsou v současné době velmi ohrožení. Je ohroženo jejich životní prostředí, a to je pro mě takový ten zásadní ekologický motiv – ochrana zvířat a jak se k nim chováme a k naší planetě.

Hlavním „nástrojem“ akcí a besed pro děti z mateřských a z prvního stupně základních škol je pořád kniha. Převládá tedy samotné předčítání, někdy i s předvídáním, pak následuje povídání a většinou i diskuze.

Dopad pandemie

Koronavirová epidemie se loni začátkem jara negativně projevila nejenom na dočasném uzavření knihovny a nemožnosti poskytovat služby veřejnosti v době nouzového stavu, ale také i na menší uživatelské návštěvnosti po následném otevření knihovny v rámci postupného uvolňování protiepidemických opatření. Zda pozorují „odliv“ čtenářů, knihovnice reagovala následovně: Chodí určitě míň. Někteří mají strach. Jsou tady děti, které to celé vnímaly velmi negativně a fakt mají strach si třeba jen na knížku sáhnout. Ale myslím si, že se to postupně bude vracet… do nějakého normálu. Bylo patrné, že knihovna chyběla spoustě dětí i spoustě maminek. Měli jsme velmi kladné reakce na to, že jsme knihovnu poměrně brzo otevřeli pro veřejnost. A v podstatě všichni nám byli vděční, že konečně mají co číst a můžou si půjčovat zase knížky a společenské hry.

Zda koronavirová krize může přinést knihovně i něco nového, pozitivního, odpověděla Pavlína Panovcová s jistou opatrností: Já si myslím, že se to teprve uvidí, protože sami nevíme, co vlastně bude. Jaká bude návštěvnost knihovny v dalších měsících, jestli se školy budou hlásit. Ony se už teď některé hlásí s tím, že mají málo dětí. Nevíme, jak budou školy dohánět učivo a jestli budou mít děti vůbec čas chodit do knihovny.

Závěrem

Masarykova veřejná knihovna Vsetín získala letos první místo v soutěži Městská knihovna roku 2020, kterou už pojedenácté vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Knihovně, všem jejím zaměstnancům i uživatelům srdečně gratulujeme a přejme jim hodně nadšených a zvídavých malých čtenářů a čtenářek. A ať se už brzy stane koronavirová krize jen vzpomínkou na minulost! Buďte zdraví!

Foto: archiv MVK Vsetín

1 Článek je výsledkem autorské spolupráce diplomantky Ivany Hlaváčové a jejího vedoucího Marka Timka.

2 Odpovědi jsou místy stylisticky upravené, ale jenom do takové míry, aby nebyl změněn význam a smysl původního sdělení.