Main content

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ: Knihobox!

MIROSLAV BÜNTER bunter@knihovnamost.cz

Kdo pochybuje o nekonečné invenci českých knihovnic a knihovníků, ať se přesvědčí o dalším novém nápadu, který byl právě realizován v Městské knihovně Most. Novinka se jmenuje Knihobox a není nepodobná výdejním automatům nejmenovaných e-shopů. Má ovšem zcela nekomerční charakter a představuje další službu pro čtenáře, kteří už dlouho a zatím marně čekají na to, až přijdou k pultu se živými a nezarouškovanými knihovnicemi nebo se projdou volným výběrem, aby si zase přičichli k tak omamné vůni papírových knih.

Představení

Pojďme si Knihobox a jeho fungování představit: je to zařízení se 24 boxy, ze kterých si čtenáři mohou vyzvednout své předem objednané výpůjčky, slouží jim 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Představuje výpůjční službu, která je bezkontaktní (tak potřebná v dnešní koronavirové době), jednoduchá, hygienická a uživatelsky přívětivá. Čtenář si objedná dokumenty telefonicky (připravuje se ale ještě možnost objednávky i přes on-line katalog), pracovníci knihovny je připraví a „načtou“ do čtenářova konta. Pak se mu odešle SMS zpráva, kde je objednávka potvrzena jako připravená a podána informace o lhůtě pro vyzvednutí knih, čísle boxu a způsobu zadání PIN. K vyzvednutí objednávky čtenáři postačí najít příslušný box, na zámku boxu nastavit PIN, skříňku otevřít, vyzvednout objednané knihy (spolu s potvrzením o výpůjčce) a skříňku řádně zavřít. 

Zhodnocení zkušeností

Novinka v mostecké knihovně je zřejmě i první vlaštovkou tohoto typu služby v českých veřejných knihovnách. Jednoduché řešení umožňuje půjčení knih i mimo otevírací dobu knihovny nebo těm, kteří nechtějí chodit k výdejnímu okénku. Knihobox byl vyroben šikovnými údržbáři knihovny svépomocí, nevyžaduje připojení na elektrickou síť ani speciální kartu. Pořizovací náklady byly několikanásobně nižší než případný nákup podobného zařízení u specializované firmy. První zkušenosti také již ukazují, že proces objednávky a její vyzvednutí v Knihoboxu čtenáři zvládají bez potíží. Spokojenost je pak na obou stranách – ostatně potvrzují to reference např. těch čtenářů, kterým pracovní doba nedovolí osobní návštěvu knihovny v její otevírací době. A navíc se potvrzuje ona zmiňovaná neutuchající snaha knihovnic a knihovníků maximálně sloužit svým čtenářům.