Main content

KRONIKA: Být múzou

(vzpomínka na Zoru Šimůnkovou, 27. 6. 1965–12. 4. 2021)

FRANTIŠEK BAĎURA frantisek.badura@nkp.cz

Neuklízejte. To nemá cenu. Literatuře to nijak neprospěje.
Leda byste o tom napsali.

Zora Šimůnková

Není lehké psát o Zoře, Zorce, Zoriettě Šimůnkové a mít na to vymezený prostor. Zorka totiž ráda překračovala mantinely a jakákoli vymezení jí byla proti srsti. Měla nádhernou schopnost, po níž většina z nás touží, ale těžko toho dosahujeme – spojovala lidi. Proto by ode mě bylo nefér, abych si Zorku v této vzpomínce přivlastnil. Je tedy proložená slovy a větami jejích přátel, jako taková mozaika o společných chvílích a sdílených slovech.

Pod pražským literárním nebem snad není člověka, který by neznal jméno Zora Šimůnková. Každý, kdo za posledních dvacet let přivoněl k literatuře, zná její literární a organizátorskou osobnost. Zorku jsem poznal před sedmnácti lety přes muzikanta a dramaturga někdejší Poetické kavárny Obratník Jakuba Zahradníka. Ten na začátku milénia spoluvytvářel stálou uměleckou základnu kolem tohoto inspirativního prostoru na Smíchově. Tehdy jsem zdramatizoval dvě Zořiny povídky Jedenácté přikázání Smutek, které jsme pak několikrát s herci Monikou Zaťkovou a Filipem Sychrou úspěšně hráli nejen v Obratníku.

Zora měla jednu krásnou vlastnost, kterou krutý okamžik rázem proměnil v odkaz. Uměla spojovat, inspirovat, motivovat. A vyzývala k tomu taky ostatní: Tvořte a nebojte se toho! Měla dar vycítit talent, pozvednout ho, podržet, a dokonce nad některými nesmělými literáty kroužit a jejich literární dráhu povzbuzovat a nenásilně směrovat. Tak jako si sama hledala svoje místo v životě, mezi lidmi a v literatuře, nabízela možné cesty i těm druhým. Jednou se mi svěřila, že svými uměleckými aktivitami pomáhá i sama sobě. Věděla, jak silné a motivující je hledání, jak potřebné jsou pomoc a empatie. Byla múzou pro mnohé. Neboj se s tím vyjít ven! Číst vlastní texty je přece stejně snadné jako zavazovat si tkaničky.

Měla zkrátka v sobě dostatek sil, o které jí nebylo zatěžko se rozdělit s ostatními. 

S básníky Radkem Lehkoživem a Petrem Musílkem založila v roce 2003 malý literární festival Literární Vysočina, který z města Chotěboře doputoval až do Prahy. Ještě před tím, zkraje roku 2003, začaly „vycházet“ Večery přiměřených depresí. Živý večer, který měsíc co měsíc představoval literáty rozličných směrů, chutí, inspirací a kvalit spolu s hudebníky několika žánrů. Na začátku letošního roku dosáhly „Depky“ své plnoletosti.

Nikdy nepřestala překvapovat. I po všech těch letech. Byla nepřehlédnutelná, když šla po ulicích Prahy ve svých barevných splývavých šatech, kapku hippies, s výrazně obarvenou zářivou hlavou… Barevnost, květina či věneček ve vlasech.

Zákonitosti jazyka a jeho úzu mi, bohužel, nedovolují psát o Zorce Šimůnkové v přítomném čase. A taky se mi to příčí. Naštěstí každý z nás máme svoje obyčeje a návyky. Ty moje jsou takové, že se mi moje kamarádka a múza už bude napořád zpřítomňovat.

Děkuji Hance, Olze, Janě, Páje, Jakubovi, Radkovi a Kamilovi za jejich vzpomínky na Zoru.