Main content

INSPIRACE: Půjčování zážitků z Městské knihovny Česká Třebová

HANA SYCHROVÁ hana.sychrova@moderniknihovna.cz

BLANKA VOMÁČKOVÁ blanka.vomackova@moderniknihovna.cz

MARKÉTA KLUSOŇOVÁ marketa.klusonova@moderniknihovna.cz

Jaro 2020. Dětské oddělení knihovny zeje prázdnotou. Pryč je smích pobíhajících dětí, rodiče vybírající z knihovního fondu a společné prohlížení knížek. Odborníci předpovídají, že se pandemie koronaviru bude vracet jako vlny moře, jednou silnější, jednou slabší, které znepřístupní dosud běžné činnosti. Jaro 2021. Děti ráno neodcházejí do školy, místo toho si berou notebook a připojují se k online vyučování. Ani odpoledne se jejich program dvakrát neliší, hrají hry nebo mají online trénink. Rodiče pracují z domova.

V Městské knihovně v České Třebové jsme se v loňském roce rozhodli nepřevádět naše programy do internetového prostředí, aby se rodiny mohly od technologií odpoutat a trávit čas společně jiným způsobem. V průběhu několika měsíců jsme pro naše čtenáře vytvořili Knížkohraní s EdouZážitkové batůžky – dva projekty pro rodiny s dětmi, které budou fungovat bez ohledu na aktuální epidemickou situaci, pokud bude možné realizovat výpůjční služby, a které jsou udržitelné i při běžném fungování knihovny. Pokud se chcete inspirovat, čtěte dál.

Knížkohraní s Edou

Pracovní sešit Knížkohraní s Edou (viz foto ve vedlejším sloupci) jsme vymysleli a vytvořili pro děti ve věku 3–6 let a jejich rodiče. Cílem tohoto projektu je podpora čtenářství a rozvíjení pozitivního vztahu ke knihám od útlého věku. Úkoly jsme sestavili tak, aby po celý rok rozvíjely osobnost dítěte předškolního věku. Podporují rozvoj předčtenářské gramotnosti, zábavnou formou rozvíjejí slovní zásobu dětí, jejich fantazii a představivost, motoriku, pozornost, zrakové a sluchové vnímání a další.

Děti při plnění všech aktivit získávají nové informace a dovednosti. Do sešitu s ilustracemi si mohou kreslit. Ke každému měsíci mají děti vyplnit pracovní list a splnit tvořivý úkol. Například uvařit si čarodějný lektvar, vytvořit domeček pro skřítky, najít rozdíly mezi dvěma téměř stejnými obrázky či najít žížalám cestičku do domečku. Žádný z úkolů se v sešitě neopakuje. Průvodcem na 32 barevných stranách je medvěd Eda. Celý sešit je originál a všechny ilustrace, texty a grafika jsou dílem knihovnic, především pak Jany Koďouskové, která vše také uspořádala dohromady.

Rodičům či prarodičům předáváme program na trávení společných volných chvil a pomáháme jim najít knihy na určité téma. Kromě doporučených knih otištěných v pracovním sešitě existují další seznamy v našem online katalogu na téma zvířátka v lese, pohádky, čarodějnické příběhy, zvířátka na statku, rostliny, dopravní prostředky, prázdniny, víly a skřítci, povolání, ptáci, Mikuláš a Vánoce.

Vnější motivací pro společné předčítání a plnění zadaných úkolů po celý rok může být krásná odměna, kterou je sada z projektu Bookstart pro starší děti.

Zážitkové batůžky

Zajímavý program na odpoledne nebo celý víkend zabalený do batohu, který rodiny s dětmi společně zabaví – tak by se dal jednoduše charakterizovat Zážitkový batůžek, jenž je plný her, knížek, pracovních listů, tipů na výlety, nápadů, zajímavostí a návodů na různé aktivity, ke kterým nepotřebujete ani připojení k internetu ani jiné pomůcky. Vše potřebné objevíte uvnitř. Některé aktivity jsou vhodné na doma, jiné naopak čtenáře povedou na výlet do přírody. Zážitkové batůžky nejsou jenom zábava, ale i nenásilná forma poznávání, hravého učení, pokusů a získávání nových informací. Jedním z cílů tohoto projektu je i zviditelnění populárně-naučné literatury pro děti.

Zatím máme připraveno 12 témat, mezi kterými nechybí dinosauři, roční období, počasí, cesta okolo světa, ptáci, vesmír, stromy. Pro dané téma jsou k výpůjčce k dispozici vždy dva kusy.

Obsah každého batůžku má být překvapením. Nechceme předem čtenářům prozradit, co je čeká. Jednotlivé batůžky nabízí rozdílné aktivity a hry a věříme, že o to jsou zajímavější.

Každý batůžek je označen originální nášivkou a přívěskem na zipu, který má z druhé strany čárový kód pro půjčování a vracení. Pro kontrolu obsahu je vytvořený seznam s jednotlivými položkami, jednotlivé pomůcky jsou pro lepší přehlednost v plátěných sáčcích s nažehleným popiskem. Snažili jsme se neopomenout žádný detail a zároveň udržet praktičnost. Všechny batůžky jsme půjčili během jednoho dne (!!!), a proto vymýšlíme další témata, která potěší nejen děti, ale i jejich rodiče.

Ohlas a co bude dál

Na sociální síti Facebook jsme zaznamenali nadšené ohlasy čtenářů, které nás velmi potěšily:

Vy jste prostě boží! Skvělý nápad! Děkujeme za všechno, co děláte.

Vy jste neskuteční – úžasná práce… jste prostě boží.

Geniální nápad! Teď ve světě online něco konečně reálného. Půjčili jsme si Vesmírný batůžek a určitě nebude poslední.

No, to je opravdu úžasný nápad. Velký obdiv a vděk za vaši kreativitu a nápady!

Máme půjčený zážitkový batoh Jaro/Léto a musíme vám moc poděkovat za nápad. Děti jsou nadšený a já jsem teda nadšená zpracováním a vybranými aktivitami. Každý den je v provozu. :) Rozhodně zkusíme i další.

My taky moc děkujeme, u nás první batoh dinosauři, toho nadšení, radosti z obsahu, úplně neuvěřitelný, děti skákaly radostí z figurek, no a po dvou týdnech doma stále baví a těší, obsah naprosto super, jste úžasný!

Za oběma projekty se skrývá několikaměsíční práce při hledání tematických knih, her a především aktivit pro rodiny s dětmi. Příprava materiálů od psaní textů, kreslení ilustrací, laminování pomůcek, vystřihování až po nažehlování popisků na plátěné sáčky na jednotlivé pomůcky vyžaduje silné nadšení pro věc a sehraný tým zaměstnanců knihovny. Věříme, že čtenáři uvítají tyto aktivity nejen v době pandemie a uzavření škol a školek, ale budou je bavit i po návratu k „normálu”. Kromě půjčování knih, časopisů, deskových her a audioknih nově půjčujeme i zážitky.

Další informace a kontakty na nás najdete na www.moderniknihovna.cz.

Foto: Hana Sychrová