Main content

KNIHOVNY V NOVÉM: Knihovna 21. století – Městská knihovna Boženy Němcové Domažlice

LENKA SCHIROVÁ schirova@mekbn.cz

Městská knihovna Boženy Němcové Domažlice si už zanedlouho bude připomínat 130 let od svého založení. Po letech putování po různých budovách ve městě byla jako vzdělávací centrum a knihovna v roce 2020 přemístěna do nových zrekonstruovaných prostor bývalého pivovaru. 

 

Trocha historie

Knihovna v Domažlicích byla založena v roce 1895 pod jménem „Veřejná obecní knihovna královského města Domažlice“. Až do roku 1994 putovala po mnoha místech v domech ve městě. V červnu 1994 se přestěhovala do vlastního domu – budovy bývalého církevního gymnázia vedle kláštera. Menší dvoupodlažní stavba z 18. století byla vyhovující a nelze jí upřít genius loci. S postupem času však již prostorové uspořádání přestalo vyhovovat, a protože modernizace nebyla z technických důvodů možná, uvítali jsme návrh rady města na přesunutí celé knihovny do prostor bývalého pivovaru.

První kroky

První návrh na přesunutí knihovny padl již v roce 2012 a od té doby se rekonstrukce budov po bývalém domažlickém pivovaru v několika etapách rozeběhla, i když v tempu vlastním veřejnému sektoru v České republice. Až v průběhu let 2016 a 2017 z celého projektu vykrystalizovala představa přesunout se do pivovaru ne pouze jako knihovna, ale jako vzdělávací centrum a knihovna. Tento koncept v nás budil obavy, ale zároveň jsme si uvědomovali, že to nabízí knihovně nové možnosti v duchu Koncepce rozvoje knihoven. V témže roce získalo město na výstavbu knihovny dotaci z IROP na 90 % nákladů, které nakonec dosáhly celkové výše 11,5 milionu korun.

Projekt si nás získal až v okamžiku spolupráce s architekty společnosti Mepro, s. r. o. V ten moment nás uchvátily možnosti, které velké prostory původně sladových půd nabízely. Tato fáze trvala téměř dva roky a byla velmi náročná. Bylo zapotřebí zvážit všechny procesy odehrávající se v prostoru a čase v knihovnickém prostředí a co nejefektivněji je implementovat do reality návrhu, přičemž velkou roli po celou dobu měl vysoký nárok na estetiku a moderní design. Samotnou realizaci provázela řada nepříjemných nečekaných věcí. Budova totiž ve svých útrobách skrývala nejedno překvapení, které stavbu protahovalo. Stěhování knihovny se tak oproti plánu o rok posunulo, a to bohužel na jaro 2020, takže nám do toho zasáhla první vlna pandemie.

Stěhování

Stěhování knihovny jsme pečlivě plánovali téměř dva měsíce. Protože interiéry byly kompletně nově zařízené a vybavené, největší úskalí představovalo přestěhování fondu knihovny. Větší část byla v budově knihovny a menší ve skladu na okraji města. Klasické „balíčkování“ jsme zavrhli hned v úvodu, protože to bylo velmi zdlouhavé a náročné. V tento moment nám pomohla náhoda a našli jsme firmu Moving Prague, která se mj. zabývá stěhováním knihoven. Tak, jak byly knihy v regálech seřazené, je pracovníci firmy naložili na speciální vozíky a v novém je zase podle našich instrukcí na regály vyskládali. To nám velmi ušetřilo čas a síly. Poté už to bylo jen o správném naplánování. Celý fond o objemu 92 000 knihovních jednotek byl na svém místě za pět dní!

Moderní prostor

Moderní prostor je to, co nejvíce vystihuje novou knihovnu. Dvě podlaží knihovny, každé o rozloze téměř 500 m2. V prvním se nachází oddělení pro dospělé, kde je i čítárna, internetová studovna a část vzdělávacího centra – počítačová a studijní učebna a učebna polytechniky. Ve druhém patře je oddělení pro děti a mládež s prostorem pro besedy a druhá část vzdělávacího centra, kde je umístěna jazyková učebna a sekce polytechniky pro děti. V budově máme i depozitáře vybavené pojezdovými regály, které pojmou téměř polovinu fondu. K dispozici máme i přednáškový sál pro 100 osob, který se nachází v jižním křídle. Celý prostor je bezbariérový, což velmi těší nás i čtenáře.

Realita

Myslím si, že spoluprací města, architektů a knihovny vznikl krásný a funkční prostor, který nabízí příjemnou atmosféru pro svou dominantní knihovnickou činnost, ale zároveň nabízí i dobré a zajímavě vybavené místnosti pro aktivity vzdělávacího centra. Navzdory našim obavám je tato služba, kterou bohužel zatím známe vzhledem k nedobré pandemické situaci pouze v teoretické rovině, vhodným doplňkem k naší primární činnosti. Ve spolupráci především s domažlickým gymnáziem jsme sestavili zajímavou škálu aktivit, které nabízíme v rámci našeho vzdělávacího centra. Vedle jazykových kroužků je to např. grafik, kroužek robotiky, výuka 3D tisku, botanika a mnohé další, pro které máme k dispozici vynikající vybavení.

Tento článek vzniká v době, kdy jsme všichni stále limitováni různými vládními opatřeními. Tak mi s jistým patosem dovolte pozvání do našich nových prostor, protože my v Domažlicích si myslíme, že se nám podařilo vytvořit krásnou knihovnu, se kterou se rádi pochlubíme.

 
 

Foto: archiv MěKBN