Main content

KNIHOVNY V NOVÉM: Městská knihovna Karla Poláčka v Rychnově nad Kněžnou v novém

NADĚŽDA KALOČOVÁ nada.kalocova@kulturark.cz

Městská knihovna v Rychnově nad Kněžnou již dlouhá léta působila v nevyhovujících podmínkách v budově Společenského centra, kde kromě ní byly i další subjekty a organizace. Knihovna v této budově fungovala v několika patrech a prostory již nevyhovovaly svou velikostí. Vedení města přistoupilo na  myšlenku přebudovat na knihovnu bývalé, léta nevyužité kino.

Byly zpracovány celkem tři studie; na jedné se shodlo jak vedení města, tak i zaměstnanci knihovny. Vítězná studie posloužila k přípravě projektové dokumentace. Nové architektonické pojetí si vzalo za cíl různě přistavované konstrukce staré budovy eliminovat, fasády zjednodušit a doplnit budovu moderními architektonickými prvky. Nejzajímavější při projekci interiérů byla vestavba podlaží v bývalém sále a nad foyer, která je ocelová a vynáší nově sklady knih s velkým zatížením, a nový multifunkční sál, což znamená mnoho sloupů v prostoru knihov-ny. S nimi se museli projektanti vypořádat, aby využitelnost přízemí byla maximální. Rekonstrukce probíhala v letech 2018–2019 a stála téměř 100 milionů korun.

Knihovna v novém

Městská knihovna se pro veřejnost uzavřela 31. 1. 2020 z důvodů stěhování. Během února a první poloviny března se přestěhovala do nového zrekonstruovaného objektu bývalého kina. Přestěhováním získala knihovna nové, krásné a účelné prostory, hlavně vše na jednom místě včetně sálu. V přízemí – vstupní hale – je velký prostor pro pořádání výstav. To v původní knihovně nebylo možné. Oddělení pro dospělé a pro děti jsou sice samostatná, ale jsou propojena kyvnými dveřmi (lítačkami), takže návštěvníci knihovny mohou přecházet mezi odděleními. Čítárna je umístěna za oddělením pro dospělé, což je oproti staré knihovně další obrovská výhoda. Toto oddělení má krásnou a světlou polohu a v létě je možnost posedět si s knihou či časopisem a novinami venku.

V přízemí je umístěna kancelář a sklad pro výměnný fond, protože Městská knihovna v Rychnově nad Kněžnou plní mimo jiné i funkci knihovny pověřené regionálními funkcemi. V prvním patře se pak nacházejí sklady pro beletrii, naučnou literaturu, noviny a časopisy. Všechny sklady jsou složeny z policových regálů na pojízdných podvozcích. Tímto typem regálů knihovna získala vysoce efektivní skladový systém, který výrazně zvýšil využití prostoru. Oproti původní knihovně další obrovská výhoda. Dále se v této části nacházejí kanceláře. Všechny knihovnice tak získaly důstojné a klidné pracovní prostředí.

Komfort pro návštěvníky

Návštěvníkům naší nové knihovny nabízíme krásné, prostorné a přehledné prostory ve všech odděleních. Nově má knihovna bibliobox, který umožňuje uživatelům samoobslužné vracení vypůjčených dokumentů (knih, časopisů) 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Dále nabízíme možnost posezení venku s knihou či časopisem a k tomu si můžete dát kávu či čaj. V knihovně je totiž nově k dispozici automat na kávu různých druhů a čaj.

A v neposlední řadě je další obrovskou výhodou multifunkční sál s kapacitou 80 míst. Sál disponuje výsuvným hledištěm, takže je možné jej využít jak s hledištěm, tak i bez, se stolovou úpravou.

Pandemie změnila plán otevření

Plánované slavnostní otevření 30. 3. 2020 a spuštění pravidelného provozu od 1. 4. 2020 se však neuskutečnilo z důvodu vyhlášení nouzového stavu. Musely být zrušeny dubnové i květnové akce knihovny.

Knihovna se tedy otevřela veřejnosti až 4. 5. S ohledem na epidemiologická opatření bylo nutné v rámci provozu i nadále dodržovat povinnost nošení roušek, dezinfekce rukou, dodržování rozestupů a knihy se ukládaly do karantény. Od pondělí 1. 6. 2020 byla otevřena i čítárna společně s využitím internetu,  a to vše opět s dodržováním rozestupů, dezinfekce rukou a nošení roušek. Rovněž byly v obou půjčovnách zpřístupněny online katalogy. Den otevřených dveří pro veřejnost se nakonec uskutečnil 17. 9. 2020 v odpoledních hodinách. Celkem se do knihovny přišlo podívat na 500 návštěvníků a podle ohlasů se nové prostory knihovny líbily a všichni byli spokojeni.

Ocenění v architektonické soutěži

Celkově jsme s novou knihovnou spokojeni nejen my, zaměstnanci knihovny, ale i uživatelé, z řad veřejnosti máme kladné ohlasy. Největší poctou ale pro nás je skutečnost, že proměna bývalého rychnovského kina v moderní knihovnu zaujala loni porotce krajské architektonické soutěže, kteří jí udělili titul Stavba roku 2021 Královéhradeckého kraje. Členy poroty zaujala knihovna svým příběhem. Ocenili, že byl využit objekt, který již neměl další poslání a budova knihovny je nejen velice pěkně projekčně vyřešena, ale vdechla mu i nový život.

Foto: MěK K. Poláčka v Rychnově n. Kněžnou