Main content

KNIHOVNY V NOVÉM: Knihovna a spolkové centrum IGI VRATISLAVICE

IVAN ZIMMEL zimmel.ivan@vratislavice.cz

Ve Vratislavicích nad Nisou byla na státní svátek 28. října loňského roku otevřena nová knihovna. Ta je součástí objektu, který vznikl přestavbou historické budovy s moderní přístavbou. Kromě knihovny se zde nachází také rodinné centrum, spolkové centrum a promítací sál.

Vratislavice nad Nisou jsou od roku 1991 městským obvodem statutárního města Liberec. V současnosti mají necelých 9000 obyvatel. Vratislavická knihovna se po přestěhování z místní základní školy nacházela v nevyhovujících prostorách. A to přineslo nápad na vybudování nového důstojného zázemí. Jak upřesnil dále starosta Vratislavic pan Lukáš Pohanka: Budova nové knihovny uzavírá jakési pomyslné občanské centrum Vratislavic. To začíná budovou radnice, pokračuje atriem a budovou Kulturního centra VRATISLAVICE 101010 a plynule přechází do prostoru zámeckého parku.

Historie

Původní budova, která dříve sloužila mimo jiné jako učiliště, byla v roce 2016 odkoupena od církve. Objektu byl navrácen historický vzhled a v těsné blízkosti vznikla moderní přístavba. Navíc jsou oba domy propojeny spojovacím můstkem.

Projekt

V historické budově se v přízemí nachází rodinné centrum, v prvním patře dále zasedací místnosti a zázemí pro spolky a sociální poradenství. V nejvyšším patře je pak umístěno oddělení knihovny pro děti. Moderní přístavba je koncipována jako knihovna s promítacím sálem (s kapacitou 58 míst k sezení a čtyři místa pro vozíčkáře) a lobby barem v podzemí. V prvním patře objektu je hlavní vstup do knihovny, ve druhém pokračuje oddělení pro dospělé a ve třetím je čítárna s jedinečným výhledem do korun stromů zámeckého parku. Autory projektu jsou liberečtí architekti Jiří Janďourek a Ondřej Novák.

Odkaz rodáka Ignaze Ginzkeye

Název IGI VRATISLAVICE odkazuje na známého vratislavického rodáka. Ignaz Ginzkey (1819–1876) byl místní továrník a podnikatel, který ve Vratislavicích založil továrnu na koberce a deky. Stal se jedním z největších fabrikantů v Čechách. Spoluzaložil slavný vratislavický pivovar, vedl libereckou pobočku obchodní a živnostenské komory a angažoval se i v občanském životě.

Na stropě knihovny ve druhém nadzemním podlaží je zavěšen historický koberec o rozměrech 3,4 x 5 metrů, který byl zhotoven ve vratislavické továrně jako dar k 70. narozeninám Willyho Ginzkeye, syna Ignaze Ginzkeye. Koberec s historickými motivy z Vratislavic byl získán v roce 2020 jako dar od města Česká Skalice. Instalaci doplňuje atraktivní vizuální projekce, která detailně představuje jednotlivé znázorněné subjekty na tomto uměleckém díle.

Na počest Ignaze Ginzkeye je také u hlavního vstupu umístěna skleněná plastika s jeho podobiznou, která je zasazena do podstavce ve tvaru lupy. Autorkou je známá sochařka Paulina Skavová.

Knihovna dnes

Vratislavičáci mají k dispozici moderní knihovnu v jedinečných prostorách. Současně zde ale vzniklo i místo ke spolkovým a komunitním aktivitám. Pravidelně se zde koná například akademie třetího věku, pracovní a sociální poradenství nebo seniorský klub. Velmi oblíbené je dále rodinné centrum, kde najdou bohatou nabídku aktivit jak maminky s malými dětmi, tak i tatínkové nebo prarodiče. V kinosále se pravidelně promítají artové i komerční snímky pro děti a dospělé. Novinkou jsou cestopisné přednášky, kde můžeme také naplno využít moderní projekční techniku.

Ať již se rozhodnete navštívit jakýkoliv prostor či aktivitu v IGI VRATISLAVICE, nebo si přijdete jenom půjčit knížku, jste u nás vítáni. Těší se na vás naše usměvavé knihovnice Lenka, Markéta, Helena, Blanka a Monika.