Main content

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: Doporučení na poetické aktivity

 

Poslední slovo

Tato karetní hra je využitelná vícero způsoby – buď na klasické hraní slovní kopané, nebo ji lze využít jako podklad pro poetické aktivity. Můžeme zkusit básnická pojmenování pro jednotlivé výjevy, napsat verše podle situací zachycených na kartách apod. Albi sice hlásí hru jako vyprodanou, ale možná už ji máte ve svém fondu, jen ji nevyužíváte.

Výrobce: ALBI

Příběhy z kostek – Story cubes

Kostková hra, která tříbí fantazii (nejen) dětí a jejich vyjadřovací schopnosti. A co teprve tehdy, když se ji rozhodneme využít pro práci poetickou – stačí hodit kostkami a mladší děti mohou zkoušet vymýšlet rýmy na jednotlivé obrázky, starší mohou sestavit vlastní příběh v básni. Během tvorby si procvičí své kreativní dovednosti, práci se slovní zásobou, pozvednou vyprávění příběhů na vyšší úroveň. Planeta her má k této hře dokonce i metodiku pro učitele, kde je další přehršel tipů na práci s kostkami, mj. i na poetické aktivity!

Nakladatel: MINDOK

Distributor: např. Planeta her

Poetické domino

Hra, kterou si můžete vytvořit svépomocí. Stačí si vyrobit domino „kameny“ z papíru (pro základní hru postačí cca 28–30 kamenů) a místo teček na ně umístit slova, k nimž budou děti na svých dalších kamenech hledat ta, která se rýmují. Lze hrát ve skupinách po čtyřech i ve dvojicích; hraje se, dokud jsou děti schopny ze svých kamenů tvořit verše, nebo kameny nedojdou. Pro delší trvanlivost je dobré kameny zalaminovat.

 

PAVLÍNA LIŠOVSKÁ cdc@kjm.cz

Centrum dětského čtenářství, Knihovna Jiřího Mahena v Brně