Main content

KNIHOVNY V NOVÉM: (re)Vize knihoven 21. století – prostor – funkce – příležitost

LENKA DOSTÁLOVÁ  dostalova@mzk.cz

Výstava v Moravské zemské knihovně v Brně (MZK) představuje architektonické proměny a inovace českých knihoven a současně nahlíží do budoucnosti.

Výstava napříč čtyřmi podlažími MZK prezentuje prostřednictvím oboustranných panelů a trojrozměrných modelů náhled na vývoj architektonických řešení knihoven v České republice. Výstava vznikla na podnět prof. Tomáše Kubíčka, ředitele MZK, v rámci činnosti Metodického centra pro výstavbu a rekonstrukci knihoven. Vychází tak z náplně tohoto odborného útvaru, který ve své široké činnosti zahrnuje i seznamování odborné i široké veřejnosti s aktuálními trendy na poli architektury knihoven.

Chceme představit knihovny v podobě, v jaké jsou připraveny plnit svoji roli kulturních, vzdělávacích a komunitních center. Neboť těmi současné veřejné knihovny jsou nebo se snaží být. Pryč je doba, kdy knihovna byla vnímána jako sklad knížek. Nyní je především společenskou institucí, která zvláště na malých městech je poslední stopou přítomnosti péče státu o občany. Tím se rozšířilo portfolium činností knihoven, zvýznamnila se jejich povaha jako kulturních a komunitních center obce a souběžně vzrostly i nároky na prostory, v nichž tuto činnost vykonávají, dodává k výstavě ředitel MZK.

Cílem výstavy je ukázat architektonickou přeměnu prostor českých knihoven související s proměnou role veřejných knihoven, které se stávají místem setkávání, tvůrčího rozvoje, komunitního života, a stávají se tak nedílnou součástí života obce. Proto jsou prostory knihovny velmi důležitým činitelem souvisejícím s návštěvností uživatelů a využívaním služeb, které knihovny nabízejí. Podpora výstavby, rekonstrukcí a vybavování knihoven jako komunitních, kulturních a vzdělávacích center je také jedním z klíčových cílů nové Koncepce rozvoje knihoven na léta 2021–2027.

Výstava (re)Vize knihoven ve 21. století svým názvem odkazuje na proces úspěšné revitalizace knihoven, které přetavily, zhmotnily svou vizi a nyní mohou sloužit jako příklad dobré praxe a inspirace pro ostatní knihovny. Podnázev výstavy prostor – funkce – příležitost vyjadřuje, že knihovna je veřejný a bezpečný prostor. Nejen fyzický, ale také virtuální, který poskytuje přístup ke kulturnímu dědictví, vzdělávání a zábavě a zároveň nabízí nekonečné množství inspirací a příležitostí.

Stěžejní část výstavy je umístěna v Galerii MZK, kde si na 12 panelech mohou návštěvníci prohlédnout architektonicky zajímavé novostavby a rekonstrukce českých knihoven realizovaných v letech 2015–2020. Na jednotlivých panelech je představeno celkem 21 knihoven od těch nejmenších obecních až po krajské knihovny. U každé knihovny je uveden rok realizace, počet obyvatel obce, zdroj financování a název architektonického studia spolu se stručným popisem realizace.

Kritériem výběru byla především netradiční architektonická řešení budovy nebo interiéru. Na panelech je k vidění například knihovna, jejíž součástí je astronomická pozorovatelna, knihovna, která je českou raritou, neboť jako jediná sídlí přímo na vlakovém nádraží, netradiční pobočka knihovny na Smíchovské náplavce, umístěná v jedné ze zrekonstruovaných nábřežních kobek, nebo knihovna, jejíž část fasády je tvořena cihlami z původní budovy, vytvářející dojem knih umístěných v regálech.

Galerii obohacují vybrané studie návrhů vystavených knihoven, citáty o knihovnách od slavných osobností, obálky knih související s tématem architektury a volná stěna, kde mohou návštěvníci tvořit cloud slov na téma architektura knihoven.

V prvním patře je umístěna část nazvaná Rozkvetlé knihovny Jihomoravského kraje, která představuje rekonstrukce obecních knihoven, které proběhly s podporou Jihomoravského kraje z dotačního titulu Obecní knihovny v letech 2016 až 2018, určeného na podporu rozvoje a modernizace knihoven.

S historií MZK, fotografiemi z průběhu výstavby stávající budovy a zajímavými fakty, nazvanými Knihovna je rostoucí organismus, se návštěvníci seznámí ve foyer druhého patra. Autorem této části výstavy je ředitel MZK prof. Tomáš Kubíček.

Do současnosti a možné budoucnosti architektury českých knihoven návštěvníky přenesou návrhy a trojrozměrné modely studentů, které vznikly v rámci ateliérového zadání Návrh ideální knihovny pro město, z něhož pocházím, pod vedením pedagoga a architekta J. Kratochvíla z Fakulty architektury VUT (FA VUT) v Brně.

Nedílnou součást výstavy tvoří i její online verze na adrese https://architektura.knihovny.cz/, kde jsou k dispozici podrobnější informace k jednotlivým knihovnám. Zároveň je obohacená o knihovny, které prošly inovací po roce 2020, a videozáznamy, které obsahují rozhovory s architekty, knihovníky a starosty ze tří vybraných knihoven.

Výstava je koncipována též jako putovní a pro její zapůjčení se mohou zájemci obrátit na Annu Jílkovou z programového oddělení MZK (anna.jilkova@mzk.cz).

Jak fotografie na panelech ukazují, nezáleží na velikosti, ale především na pojetí prostoru knihoven, jejich službách a hlavně lidech, kteří v knihovnách pracují – tedy knihovnících. K tomu, abychom se v knihovnách všichni cítili dobře a rádi se sem vraceli, je tedy velmi důležité nejen jejich prostředí, ale i celková atmosféra knihovny.

Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží dne 1. 3. 2022 v Moravské zemské knihovně, na které vystoupili prof. T. Kubíček (ředitel MZK), architekt L. Kuba, I. Macurová (Krajský úřad JMK) a J. Kratochvíl (FA VUT). Návštěvníci mohli výstavu zhlédnout v MZK do 30. 4. 2022.

V rámci doprovodného programu byla k výstavě uspořádána veřejná debata na téma architektura knihoven, která se konala dne 22. 4. v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Hlavními diskutujícími byli prof. Roman Brychta, L. Nivnická (ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně), A. Všetečková a Z. Černohorská (knihovnice z Knihovny J. M. Hovorky ve Statenicích, Knihovny roku 2021). Moderátorem debaty byl J. Kratochvíl z FA VUT.

 

Studenti Fakulty architektury VUT v Brně představovali ve třetím patře MZK 15 návrhů knihoven, včetně devíti trojrozměrných modelů, v rámci výstavních celků:

Role (význam) knihoven v současném světě

(vývoj, aktuální stav, prognóza) + názory z publika, příležitosti + hrozby

Navrhování (architektura) knihoven

(aktéři, spolupráce, specialisté, zadání, různé velikosti-různá místa…)
novostavba versus rekonstrukce,
vytvoření místa pro všechny, centrum komunity…
trendy v architektuře knihoven
inspirace pro naše knihovny: ze zahraničí, jiných oblastí…

Provozování knihoven

(„na co se v projektu zapomnělo“, flexibilita…)
témata: potřeba skladování, bezpečnost, časté chyby